Häh? Hylättiinkö Kaarinassa väärin piirretyt ykköset?

0
Kaarinassa 119 ääntä hylättiin.

Sitoutumattomana ehdokkaana perussuomalaisten listalta valtuustoon päässyt Rive Väkeväinen aikoo selvittää, miksi Kaarinassa oli niin paljon mitätöityjä ääniä. Kaarinassa hylättiin 119 ääntä, mikä on 0,7 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Mitätöityjen äänten osuus on Väkeväisen mukaan naapurikuntiin verrattuna korkea. Esimerkiksi Paimiossa hylättiin vain 25 ääntä, Naantalissa ja Paraisilla 37 ääntä.

Sen sijaan mitätöityjen äänten määrässä ei ole tapahtunut suurta muutosta Kaarinan edellisiin vaaleihin verrattuna. Vuoden 2017 kuntavaaleissa hylättiin 130 ääntä ja vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 87 ääntä.

Väkeväinen kertoo kuulleensa, että Kaarinassa olisi sekaannusten välttämiseksi hyllytetty äänestyslaput, joissa ykkösiin on piirretty väkäset. Äänestysohjeissa sanotaan, että numero 1 on pelkkä suora viiva. Asian selvittäminen kiinnostaa Väkeväistä, eikä vähiten sen takia, että hänen ehdokasnumerossaan oli kaksi ykköstä.

Kaarinan keskusvaalilautakunnan esittelijän Juuso Alatalon mukaan huoli on turha.

– Keskusvaalilautakunta on käynyt läpi tarkastuslaskennassa myös vaalilautakuntien mitättömiksi merkitsemät äänet. Kukin ääni on tarkastettu erikseen ja arvioitu merkinnän selkeyttä. Jokainen ääni siis tarkastetaan ja tehdään päätös, onko ääni hyväksyttävissä. Edellä kerrottua toimintaperiaatetta en tunnista keskusvaalilautakunnan työskentelystä, hän kommentoi.

Keskusvaalilautakunnasta saatujen tietojen mukaan Kaarinassa neljä ääntä hylättiin, koska äänestyslippua ei ollut leimattu ja 23 ääntä hylättiin asiattomien merkintöjen takia. Hylättyjen äänten joukossa oli myös 18 tyhjää äänestyslippua. 74 ääntä hylättiin epäselvästi piirretyn numeron takia.