Ehdokas luupissa: Hans Langh pyrkii jälleen politiikkaan

0
Alaskartanon näyttävä viljakuivuri valmistui 110-tien varteen Piikkiöön viime syksynä. Hans Langh kertoo sen olevan Skandinavian tehokkain viljakuivuri.

Langhin konsernin perustaja Hans Langh pyrkii tämän kevään kuntavaalien myötä takaisin politiikkaan. Nuorena hän oli perustamassa Piikkiön kokoomusnuoria ja istui Varsinais-Suomen kokoomusnuorten hallituksessa sekä kolme kautta Piikkiön kunnanvaltuustossa. Lisäksi hän on lobannut merenkulkualaa eduskunnassa.

– Kunnanvaltuustossa tuli opittua valtaavasti politiikasta, varsinkin siitä, miten yksinkertainen ja selkeä asia voidaan saada täysin umpisolmuun. Tästä oli hyötyä eduskunnassa. Lisäksi tuli nähtyä, mihin suuntaan poliittiset aatesuuntaukset pyrkivät asioita vääntämään, hän miettii.

Mihin suuntaan hän itse sitten haluaa vääntää politiikkaa Kaarinassa?

– Ainakin siihen, että työnteko olisi kannattavaa. Kaarinassa ja Piikkiössä on sekä työttömyyttä että työvoimapulaa. Pulaa on aloilla, joihin ei edes tarvita erityistä ammattitaitoa. Mitä enemmän ihmiset tekevät töitä, sitä paremmin kunnan talous pärjää, hän vastaa.

Hän itse on ollut yrittäjä 15-vuotiaasta saakka. Nykyään hän ei enää johda Langh-konsernin pesupalveluita tai laivayritystä: niistä vastaavat hänen tyttärensä Laura Langh-Lagerlöf ja Linda Langh . Sen sijaan Hans johtaa Makarlassa Alaskartanon maatilaa, josta konserni sai alun perin alkunsa.

Tilalla viljellään vehnää, ruista, rapsia, ohraa, hernettä, härkäpapua ja kauraa.

Hans Langhilla on kokemuksia sisäilmaongelmista: hänen oma kotinsa sekä tilan päärakennus, jotka kumpikin olivat noin 180-vuotiaita, saivat hometta pitkään jatkuneiden vesivuotojen vuoksi, joita myöhempien remonttien muovit eivät antaneet anteeksi. Päärakennuksesta purettiin lattiat, välikatot ja kellari, ja hirsiseinistä veisteltiin pinnat pois. Hansin koti purettiin.

– Sairastuin homealtistuksesta pahasti, mutta selvisin siitä. Nykyään minua voi käyttää homekoirana, hän naurahtaa.

– Ihan hyvä päätös oli, että Kaarina päätti purkaa homekoulut.

Laura Langh-Lagerlöf on ollut kolme kautta Kaarinan valtuustossa mutta ei asettunut enää ehdolle. Hans Langh totesi, että nyt on hänen vuoronsa pyrkiä jälleen mukaan. Hän miettii, josko myös seuraava sukupolvi innostuisi vielä politiikasta. Vanhin lapsenlapsi on 14-vuotias.

Työllisyysasioiden lisäksi Hans Langh haluaisi saada kaupungin omistamat kiinteistöt Piikkiössä parempaan kuntoon. Hän kokee Piikkiön keskustan epäsiistiksi.

Työ imaisi

Mitä kaarinalaiset eivät sinusta tiedä? Yrittäjänä on tullut koettua monta lamaa. Olin pörssibisneksessä ja tienasin sillä hyvin, mutta tukalat olot tuli, kun pörssi romahti 1990-luvun alussa. Siitäkin selvittiin.

Harrastukset: Työ on ollut niin kiinnostavaa, että harrastuksia ei ole tarvinnut. Olen aina arvostanut työtä enemmän kuin vapaa-aikaa.

Lempiruokasi? Kalaruuat ja äyriäiset sekä kunnon pihvi. Lempikalani on meriantura, suomalaisista kaloista kuha, silakka ja kampela.

Minkä kirjan luit viimeksi? Aika vähän luen kirjoja, mutta luen Kauppalehden ja ammattilehdet kannesta kanteen. Lisäksi opiskelen kulttuurimaiseman kehittämistä.

Paras päätös, joka Kaarinassa on tehty? Elinkeinopolitiikka on ollut hyvää. Itse olen yrittäjänä ollut tyytyväinen yhteistyöhön kunnan kanssa.

Hans Langh

  • Ikä: 72
  • Koulutus: Maanviljelyskoulu.
  • Ammatti: Alaskartanon maatalousyhtymänjohtaja.