Hovirinnan rannalla päivystävät heinäkuussa rantavalvojat

0
Anni Koskinen Kaarinan Kuvaajista sattui viime viikolla paikalle, kun uimarataköyttä asennettiin. – Vielä on hiljaista ja vesi kylmää, mutta kesä tulee! hän kommentoi.

Heinäkuussa Hovirinnan uimarannalla päivystää rantavalvoja kello 11–18 välillä. Kaupungin tarkoituksena on kerätä tietoa ja kokemuksia rantavalvonnan tarpeellisuudesta.

Yhdelläkään Kaarinan uimarannoista ei ole aiemmin järjestetty rantavalvontaa.

– Rantavalvojasta huolimatta lapset ovat vanhempiensa vastuulla. Heidän tulee olla lähietäisyydellä uivista lapsista, muistuttaa Kaarinan liikuntapäällikkö Tapio Svärd.

Rantavalvonnan järjestäminen sai alkunsa keskiryhmien tekemästä valtuustoaloitteesta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on antanut rantavalvonnan järjestämisestä Hovirinnan rannalla suosituksen marraskuussa 2019, mutta kaupunki korostaa, että kyseessä on vain suositus. Tukes on ehdottanut, että rantavalvontaa voisi testata aluksi kokeilumielessä.

Rantavalvonnan järjestämistä käsiteltiin teknisessä lautakunnassa jo viime kesänä ja alkuperäisenä suunnitelmana oli palkata rantavalvoja Hovirinnan rannalle koko kesäksi. Uimakauden valvonnasta pyydettiin tarjoukset kolmelta yritykseltä, mutta tarjouksia tuli vain yksi. Kustannukset olisivat olleet koko kesän osalta noin 40 000–42 000 euroa.

Korkeiden kustannusten takia päätettiin, että rantavalvontaa järjestetään kokeiluluontoisesti yhden kuukauden ajan. Valvonta hoidetaan kahden rantavalvojan voimin. Kustannukset ovat 14 500 euroa.

Lisäksi kaupunki joutuu hankkimaan Hovirinnan uimarannalle pelastuslautan, kaksi heittoliinaa ja megafonin.

Uimavalvontakausi alkaa Hovirinnan rannalla 3. heinäkuuta ja päättyy 1. elokuuta.

Uimarataköysi tuli

Hovirinnan rannalle ilmestyi viime viikolla uimarataköysi. Sillä erotellaan nopeasti syvenevästä rannasta lapsille sopiva uintialue.

Liikuntapäällikkö Tapio Svärd kertoo, että köydessä ei ole hyvä roikkua, jotta se ei siirtyisi.

Köysi poistetaan uimakauden jälkeen syksyllä.

Svärd toivoo, että aikuisetkaan uimarit eivät menisi salmen keskelle vaan uisivat rannan suuntaisesti. Kuusistonsalmen keskellä kulkee veneitä ja kovia virtauksia.

– Veneilijä havaitsee helposti esimerkiksi suplautailijat, mutta uimarin päätä on todella vaikea nähdä auringon heijastamasta vedestä.