Jokaisen pitäisi katsoa jalkapalloa

0

Otan riskin ja kirjoitan jalkapallosta, vaikka todennäköisesti pelkkä otsikko karkottaa ison osan lukijoista. Kuukauden mittaiset arvokisat ovat uuvuttava kokemus penkkiurheilua inhoaville. Väitän silti, että jokaisen jalkapalloa vihaavankin pitäisi katsoa ainakin yksi ottelu. Ai miksi?

Yleensä urheilussa on kyse voittamisesta. Katsojat jännittävät katsomoissa suosikkinsa puolesta. Aika harva vilpittömästi uskoi, että Suomi selviytyisi alkulohkosta jatkoon jalkapallon EM-kisoissa, mutta silti miljoonat suomalaiset ovat katsoneet otteluita.

Meneillään olevia kisoja seuraavat hekin, jotka eivät erota paitsiota pilkusta. Esimerkiksi äitini. En usko, että hän jaksaisi kiinnostua peleistä pelkän tuloksen takia. Hän katsoo kisoja siksi, koska se vahvistaa hänen käsitystään siitä, millaisia suomalaiset ovat: periksiantamattomia, sisukkaita ja urheita.

Kun Tanskan ulkoministeri lähetti kiitokset suomalaisfaneille hienosta ja rehdistä käytöksestä, tuntui kuin kiitos olisi tullut meistä jokaiselle. Tällaisia me suomalaiset olemme! Jalkapallo ei ole vain urheilua, vaan sillä on syvempi yhteiskunnallinen merkitys.

Vaikuttuneena olen seurannut Huuhkajien yhteishenkeä. Venäjä-ottelun jälkeen pelaajat olivat silmin nähden harmissaan, mutta kukaan ei syyttänyt toistaan. Se on harvinaista nyky-yhteiskunnassa, jossa vaaditaan pienimmästäkin virheestä päitä vadille ja oikeus mielipiteeseen koetaan oikeudeksi olla ilkeä ja asiaton muita kohtaan.

En tiedä, minkä viestintäkoulutuksen maajoukkuepelaajat ovat saaneet, mutta jos ihmiset puhuisivat yhtä kunnioittavasti toisilleen esimerkiksi politiikassa tai somessa, uskon että se johtaisi pidemmälle kuin nykyisen kaltainen vihan ilmapiiri.

Suomen osalta EM-kisat ovat todennäköisesti ohi, mutta jalkapallokausi jatkuu. Kaarina-lehti näyttää tänä kesänä KaaPon miesten otteluja digitilaajilleen suorana lähetyksenä verkossa. Ensimmäinen kotiottelu pelataan huomenna keskiviikkona (s. 9).

Heinimaija Hirvonen