Kaarinan lukio pärjäsi lukiovertailussa – lukio-opetus Suomessa erittäin tasalaatuista

0
Kaarinan lukio oli vertailun mukaan Varsinais-Suomen 8. paras lukio.

Kaarinan lukio pärjäsi hyvin STT:n viime viikolla julkaisemassa lukiovertailussa. STT:n lukiovertailu vertaa opiskelijoiden perusopetuksen päättötodistuksen keskiarvoa heidän saamiinsa ylioppilastutkinnon pakollisten aineiden arvosanoihin.

Kaarinan lukio oli Varsinais-Suomen suurista lukijoista vertailussa viidenneksi paras ja Varsinais-Suomen kaikista lukioista kahdeksanneksi paras. Kaikki Suomen lukiot mukaan laskettuina Kaarinan lukio oli sijalla 80.

– Kirjoitusten tulokset olivat lukiossamme tänäkin vuonna valtakunnallista keskitasoa, mutta sijoitus vertailussa nousi alhaisten lähtökeskiarvojen ansiosta, Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen selittää tulosta.

Parhaiten vertailussa pärjäsivät Varsinais-Suomen ruotsinkieliset lukiot Katedralskolan i Åbo ja Pargas svenska gymnasium.

Viime vuonna kärkijoukoissa ollut Suomen kristillinen yhteiskoulu, eli Toivonlinna, ei yltänyt tänä vuonna Suomen sadan parhaimman lukion joukkoon. Pienten, alle 50 oppilaan lukioiden vertailussa Toivonlinna oli Varsinais-Suomen lukioista 7. paras.

Oma motivaatio ratkaisee

STT:n lukiovertailun yhtenä heikkoutena on pidetty sitä, ettei siinä ole otettu huomioon eroja yläkoulujen arvostelukäytännöissä. Perusopetuksen opiskelijoiden arviointi ei ole yhtenäistä, eli samalla osaamisella voi eri kouluista saada hyvinkin erilaisia arvosanoja. Ylioppilaskokeet arvostellaan valtakunnallisesti, ja niiden tulokset taas ovat vertailukelpoisia keskenään.

Laitinen ei lukion valinnassa antaisi liikaa painoarvoa lukioiden tulosvertailuille. Tuloksia ajatellen tärkeintä on opiskelijan oma motivaatio.

– Vertailut ovat mielenkiintoisia, mutta lukiokoulutus on maassamme erittäin tasalaatuista. Kun STT:n tuloksiin vaikuttaa perusopetuksen arvosana, saattaa tulos vaihdella myös satunnaisesti tai alueellisesti.

– Lukio kannattaa valita oman motivaation perusteella. Kun eri opiskelijat samojen opettajien opetuksessa saavat joko huippuarvosanoja tai eivät pääse ylioppilaiksi, suurin selittävä tekijä on opiskelija itse, hän näkee.