Kaarinassa ääniä laskee sunnuntaina sata ihmistä– Voiko vanhentuneella henkilöllisyystodistuksella äänestää?

0
Oskarintalossa sijaitseva vanha valtuustosali toimii vaalien tukikohtana. Ennakkoääniä säilytetään Juuso Alatalon ja hallintosihteerin Piija Huhtalan mukaan salaisessa ja turvallisessa paikassa.

Juuso Alatalo työkavereineen on aloittanut jokaisen työpäivänsä viimeisten kahden viikon ajan ennakkoääniä lajittelemalla. Lajittelutyöhön menee aamusta riippuen kahdesta viiteen tuntia.

Kuntavaalit ovat Alatalon kolmannet vaalit Kaarinassa keskusvaalilautakunnan esittelijänä ja hänen tehtävänsä on varmistaa, että kaikki sujuu niin kuin pitää. Vaaleihin liittyy hänen mukaansa lukemattomia yksityiskohtia, jotka tavallinen ihminen huomaa vasta, jos homma ei toimi.

– Kuntalaisen näkökulmasta äänestäminen on nopeaa, mutta sitä ennen äänestystilanteen eteen on tehty kymmeniä ja kymmeniä tunteja töitä, hän kuvailee.

Esimerkiksi ennakkoäänet lajitellaan joka aamu Kaarinassa kuuden eri äänestysalueen mukaan. Sen jälkeen avaamattomassa kuoressa olevat äänestyslipukkeet viedään talteen turvalliseen paikkaan. Äänten lajittelulla nopeutetaan vaalipäivänä tapahtuvaa äänten laskentaa.

Alatalon ja hänen työkaveriensa tehtävänä on myös huolehtia, että leimasimet, äänestyskopit ja uurnat ovat kunnossa ja äänestyspaikoilla on riittävä määrä toimitsijoita. Jos äänestäjillä on kysyttävää kuntavaalien suhteen, kysymykset ohjataan yleensä Alatalolle.

– Yksi yleisempiä kysymyksiä on ollut, että saako äänestää, jos ei ole voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta, Alatalo kertoo.

No, saako?

– Äänestäjä voi hakea poliisilta väliaikaisen maksuttoman henkilökortin äänestämistä varten. Lisäksi ministeriö ohjeistaa, että vaalitoimitsija voi käyttää tilanteessa kokonaisharkintaa. Vanhentunut henkilöllisyystodistus ei ole este, mutta vaalitoimitsijalla on oikeus esittää tarkentavia kysymyksiä, joilla henkilöllisyys varmistetaan, hän selventää.

Ulkoäänestykseen varauduttu

Korona on tuonut lisämausteensa käynnissä oleviin kuntavaaleihin. Alun perin vaalit piti järjestää huhtikuussa ja kaikki oli valmista sitä varten. Puolueet olivat asettaneet ehdokkaat, vaaliasiakirjat oli toimitettu ja koti- ja laitosäänestyksen järjestelyistä sovittu.

– Tieto vaalien siirtämisestä tuli viime tingassa. Sen jälkeen palattiin takaisin lähtöruutuun ja tehtiin kaikki toimenpiteet uudestaan, Alatalo kuvailee.

Vaalien siirtäminen aiheutti valtavasti lisätöitä, mutta terveysturvallisuutta ajatellen päätös oli Alatalon mielestä oikea. Tartuntatilanne on tällä hetkellä huomattavasti valoisampi kuin keväällä.

Kaarinassa oltiin varauduttu siihen, että vaalipäivän äänestys joudutaan järjestämään ulkona. Tällä hetkellä näyttää, ettei varasuunnitelmaa tarvita, vaan äänestämään päästään normaalisti sisätiloissa.

– Kaarinassa on käytössä sähköiset vaaliluettelot. Verkkoyhteyksien kannalta on parempi, että äänestäminen tapahtuu sisätiloissa. Ulkoäänestyskin onnistuisi, mutta se on yhteyksien kannalta riskialttiimpi vaihtoehto.

Äänestyspaikoilla on tarjolla käsidesiä sekä maskeja. Äänestäjiä muistutetaan turvaväleistä ja äänestäjän ja vaalitoimitsijan välissä on läpinäkyvä suojalevy. Lisäksi kaarinalaisilla ennakkoäänestäjillä on ollut mahdollisuus hyödyntää muiden kuntien ulkoäänestysmahdollisuuksia ennakkoäänestysaikana.

Vaalipäivänä karanteenissa ja eristyksissä olevilla on mahdollisuus äänestää ulkona myös Kaarinassa. Karanteenissa ja eristyksissä olevan henkilön tulee soittaa oman vaalipaikan sisäänkäynnin edustalla olevaan numeroon tai keskusvaalilautakuntaan sopiakseen ulkona äänestämisestä. Alatalo muistuttaa, että karanteenissa tai eristyksissä olevan henkilön ei pidä mennä vaalipaikan sisätiloihin.

Äänten laskenta alkaa kello 12

Ennakkoäänten laskeminen alkaa vaalipäivänä sunnuntaina Kaarinassa kello 12. Vaalipäivän ääniä päästään laskemaan äänestyspaikkojen sulkeuduttua kello 20.

Kaarinassa ääniä lasketaan Alatalon mukaan kaikilla kuudella äänestyspaikoilla. Laskijoina on noin sata kaupungin työntekijää ja luottamushenkilöä.

Ennakkoäänten laskemista varten äänestyspaikoille on toimitettu pitkiä pöytiä, joille äänestyslipukkeet lajitellaan niin, että kullakin ehdokkaalla on oma pino. Äänet lasketaan Alatalon mukaan riittävän moneen kertaan, jotta tuloksesta varmistutaan. Äänten laskijat saavat poistua paikalta vasta, kun tulos on selvillä. Tällä taataan, ettei tieto tuloksesta vuoda ennenaikaisesti.

Kuntien vaalitulokset varmistuvat illan mittaan sen mukaan, paljonko vaalipäivänä on käyty äänestämässä ja kuinka paljon ihmisiä on laskemassa ääniä. Kaarinassa tulosten valmistumista nopeuttaa sähköinen äänestysluettelo, joka otettiin täällä käyttöön ensimmäisten joukossa.

– Kaarinassa vaalitulos on selvillä arviolta 22–22.30 aikaan illalla, Alatalo ennakoi.