Kaarinassa viikon sisään kaksi uutta tartuntaa – Keskiviikkona avataan rokoteaikoja 16 vuotta täyttäneille

0
Tiedossa olleet uudet tapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivänä.

Koronatartuntatilanne on Kaarinassa edelleen rauhallinen. Edellisen Kaarina-lehden julkaisun jälkeen THL:n tilastoihin on tullut kaksi uutta tartuntaa. Kaikkiaan koronapositiivisia on todettu Kaarinassa nyt 559.

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viime viikosta hieman noussut. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 9, kun se oli viime viikolla 6.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkärin Rita Arjosen mukaan ilmaantuvuusluvun lievästä noususta ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan.

– Tartuntoja on edelleen todella vähän. Olemme Kaarinassa niin sanotusti perustasolla.

Viime viikolla todetut koronatartunnat eivät ole peräisin samasta tartuntaryppäästä, vaan kyse on erillisistä tartunnoista. Kyse on Arjosen mukaan ulkomailta tulleista perheen sisäisiä tartuntoja.

Yli 16-vuotiaat vuorossa

Kaarinassa rokotetaan parhaillaan kaikkia yli 30-vuotiaita. Rokoteaikojen avaamista arvioidaan Arjosen mukaan aina viikko kerrallaan. Tällä viikolla avataan rokoteaikoja kaikkien yli 16-vuotiaden varattavaksi.

Arjonen ohjeistaa kaarinalaisia seuraamaan aktiivisesti Kaarinan kaupungin verkkosivuja ja nettiajanvarausta. Rokoteaikoja avataan ripotellen pitkin viikkoa. Esimerkiksi perjantaina tuli viesti, että työterveydestä on jäänyt rokoteannoksia yli ja ne toimitettiin Kaarinan koronarokotuskeskukseen eli Kaarinan kirkolle.

Arjonen on tyytyväinen siitä, että rokotusajat on varattu nopeasti, koska se kielii siitä, että kaarinalaiset ovat ymmärtäneet rokottamisen välttämättömyyden.

– Rokotukset pitäisi hoitaa nyt maaliin, ettei syksyllä olla jälleen uuden aallon edessä. Sen takia myös nuorten on tosi tärkeä ottaa rokote, hän muistuttaa.

Kaarinassa oli tiistaina THL:n tilaston mukaan rokotettu 49,1 prosenttia väestöstä, 17 300 henkilöä.

Oireita harvoille

Kaarinan terveyskeskukseen tulee edelleen runsaasti puheluita koronarokotuksiin liittyen. Ihmisiä huolettaa muun muassa koronarokotuksen mahdolliset haittavaikutukset. Ensimmäisestä annoksesta tulee Arjosen mukaan harvoin oireita.

– Jos tulee, niin yleensä se on pistokohdan kipua ja lievää lihassärkyä. Toisen annoksen jälkeen oireita voi tulla hieman enemmän.

Koronarokotteen tehosteannos annetaan Kaarinassa tasan 12 viikon päästä ensimmäisestä pistoksesta.

– Rokoteaikaa varatessa kannattaa katsoa, ettei silloin ole tärkeitä juhlia tai vastaavaa, jotta vältytään rokoteajan siirrolta, Arjonen ohjeistaa.