Kalevi Pirttijärven kolumni: Korona meitä kouluttaa

0

Ei koronan leviämisessä mitään uutta ole. Eikö se ole sama asia kaikissa virustaudeissa: tavanomainen kanssakäyminen levittää niitä. Ja viruksella on taito muuttaa muotoaan. Rokotteet tulevat yleensä jälkijunassa. Aivan kuin koronaltakin, meidän pitäisi suojautua jokasyksyisen flunssan kanssa. Hyvä asia on, jos maskin käytön tarpeellisuuden muissakin virustaudeissa opimme koronan kautta.

Minulle ensimmäinen kontakti maskiin oli tilanteessa, jossa sen käsittelyllä ei ollut merkitystä. Meillähän maskin väärällä käsittelyllä tehdään karhunpalvelus. Kierrellessäni taannoin Kiinan ja Intian suurkaupunkeja maskin näkeminen oli jokapäiväistä. Korkeintaan sai minulta aikaan ylimielisen lausunnon: ei meillä koskaan Suomessa. Pohjan poika ei pure vaan pussaa. Jouduinpa pyörtämään ei niin pyhät sanani.

Näin kävi Kiinan Shanghaissa (kaupunkin väkiluku on noin viisi kertaa Suomen väliluku). Tullessamme sinne ei aurinkoa näkynyt muualla kuin koneessa ennen laskua, paskapatjan läpi. Siellä käytin aamupäivällä maskia. Iltapäivällä aurinko tiivisti patjan ja saasta satoi alas. Se neste ei ollut raikas sadevettä vaan muistutti erästä eritettä, vaikka urea ei ollutkaan pää raaka-aine.

No, nyt on oltu sitten Suomessakin maskin käyttäjiä. Kun on lukenut meidän tarkkoja maskinkäsittely-ohjeita, tulee mieleen Kiina. Siellä kelpasi ennen housun puntin palanenkin maskiksi. Nyt on kiinalaisten maskiin tullut yksi lisähaaste, korona. Itse maski on sellä nykyään vientilaatua.

Kysymys onkin totutusta käytännöstä ja käsittelystä. Vanha käytäntö on koronan voitto.

Toinen koronan tuoma koulutus on uusi yksinäisyyden laji. Se on korona-ajan eristäytyminen. Se poikkeaa tavallisesta yksinäisyydestä siten, että sitä ohjaillaan ulkopuolelta ja se vaihtelee kuin säätila. Omat elämäntavat eivät ole sitä aikaansaaneet. Pahinta on ollut epätietoisuus.

Sanotaan, että korona koettelee kaikkia melko tasapuolisesti. Tasapuolista se ei ole niille, joilla on jo ennestään yksinäisyyttä.

Tilastojen mukaan joka kymmenes on yksinäinen jatkuvasti. Tätä tilastoa voimme itse kukin kohdallamme osuessa parantaa. Mieluummin kuolen koronaan kuin yksinäisyyteen.

Kalevi Pirttijärvi