Kärppänä asuntokaupoilla

0

Olen ostanut elämäni aikana kaksi asuntoa ja tottunut siihen, että ennen ostopäätöstä asuntoa voi käydä katsomassa useamman kerran. Hinnassa on aina ollut vähän tinkivaraa.

Tänä keväänä kaikki on toisin. Uskon, ettemme ole perheeni kanssa ainoita, jotka ovat jääneet asuntokaupoilla nuolemaan näppejään. Kiinnostavat asunnot on myyty nenämme alta yli pyyntihinnan ja usein ennen ensimmäistäkään yleistä näyttöä. Parhaiten on jäänyt mieleen se kerta, kun sovimme yksityisnäytön samalle päivälle, jolloin asunto tuli myyntiin. Olimme juuri ehtineet kurvata parkkipaikalle, kun välittäjä soitti, että asunto on myyty.

Kaarina-lehteen haastatellut kiinteistövälittäjät kertovat, että korona-aikana ostajia on ollut liikkeellä enemmän kuin myyjiä. Se näkyy hinnoissa. Myyntiin tulevat kohteet saavat maksimaalisen huomioarvon.

Ostajana mietityttää, onko asuntoa edes järkevää ostaa nyt, kun hinnoissa on ilmaa. Tuntuu hullunrohkealta, että satojen tuhansien eurojen hankita pitäisi tehdä yhdellä vilauksella ja liikoja miettimättä.

Toisaalta kukaan ei pysty ennustamaan, milloin hinnat tippuvat tai laskevatko ne ylipäätään koronaa edeltävälle tasolle. Riskinä on, että jos jää odottamaan tilanteen tasoittumista, voi joutua odottamaan kauankin.

Ennen korona-aikaa puhuttiin, etteivät varsinkaan nuoret halua enää sitoa itseään omistusasuntoihin. Korona käänsi tilanteen päälaelleen ja sai ihmiset koti- ja mökkikaupoille. On kiinnostavaa nähdä, mitä tapahtuu sitten, kun maailma taas avautuu. Uskaltavatko ihmiset matkustaa enää entiseen malliin? Ovatko etätyöt ja työhuoneet tulleet koteihin jäädäkseen?

Jos unelmien asunto tulee kohdalle ja hinta on kipurajoissa, ehkä se pitää vain ostaa, koska tulevaisuudesta kukaan ei tiedä.

Heinimaija Hirvonen