Käytä ääntäsi

0

Sunnuntaina on kuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Moni on äänestänyt jo ennakkoon ja koronan myötä tänä vuonna ennakkoäänestystä on suosittu jopa aikaisempia vuosia enemmän. Suurin osa kuitenkin äänestää varsinaisena vaalipäivänä. Ja valitettavasti kuntalaisten joukossa on heitäkin, jotka jättävät äänioikeutensa kokonaan käyttämättä.

Luin hiljattain jostain somen kommenttiosiosta mielipiteen, ettei kyseinen kommentoija jaksa äänestää kuntavaaleissa, sillä hän ei kokenut, että kuntapolitiikan päätöksenteolla olisi mitään konkreettista vaikutusta tämän ihmisen elämään. Tästä rohkenen olla eri mieltä vaikka en kyseistä ihmistä tunnekaan. Kuntapolitiikan tuloksilla on todennäköisesti vielä enemmän konkreettista vaikutusta jokaisen meidän elämään kuin valtakunnan politiikalla. Vai oletko ehkä koskaan käynyt koulua, käynyt kirjastossa tai mahdollisesti käyttänyt teitä? Jos olet, niin kaikkien näiden käytöstä on päätetty juuri kuntapolitiikassa.

Toinen argumetti, minkä olen äänestämättömyyden puolesta kuullut, on se, ettei oma ääni vaikuttaisi siksi, koska valuustossa istuu kuitenkin samat jäärät vuodesta toiseen, eikä mikään muutu. Mutta kenelläkään ei ole elinikäistä valtuustopaikkaa ja jokainen äänestetään paikkaansa joka neljäs vuosi uudestaan. Mikään muu kuin äänestäminen ei vaikuta siihen, ketkä siellä valtuustossa istuvat. Sitä paitsi kaikista suomalaista tulee joka vuosi täysi-ikäiseksi 60 000 ihmistä. Kun kuntavaalit pidetään neljän vuoden välein, tarkoittaa tämä, että jokaisissa vaaleissa on jopa 240 000 uutta äänioikeutettua. Uusien äänestäjien myötä myös äänestettävät ihmiset tulevat todennäköisesti jokaisissa vaaleissa ainakin jonkin verran muuttumaan.

Kaarinassa on lähes parisataa kuntavaaliehdokasta, joista varmasti löytyy jokaiselle sopiva äänestettävä. Ja jos ei löydy, silti kannattaa äänestää ihan ketä vain itselle sopivasta puolueesta, sillä suhteellisen vaalitavan vuoksi äänet hyödyttävät muitakin saman puolueen jäseniä.