Kesätyönä oma yritys

0
Camilla Pohjola päivystää pääasiassa Kuusiston linnanraunioiden laiturissa.

Raadelmasta Kuusiston piispanlinnan raunioille on normaalisti autolla noin 20 minuutin ajomatka. Tänä kesänä matkan pääsee kuitenkin halutessaan kulkemaan vain muutamassa minuutissa veneellä, sillä Raadelmassa asuva pian 16-vuotias Camilla Pohjola on perustanut Camillan venevuokraus -nimisen 4H-yrityksen, jonka kautta venettä voi vuokrata Raadelman ja Kuusiston välille.

Pohjola itse kulkee veneessä mukana ja voi joko ajaa venettä, mutta vuokraaja voi halutessaan myös itse ajaa moottorivenettä.

– Jos ei ole koskaan kokeillut veneellä ajamista, niin nyt voi saada siihen helposti tuntumaa. Ajajan täytyy olla vähintään 15-vuotias, Pohjola kertoo.

Pohjolan veneellä voi kulkea joko yhdensuuntaisen matkan, edestakaisen matkan tai halutessaan vuokrata veneajelun vartiksi.

Hän toivoo, että palvelun löytäisivät erityisesti lapsiperheet, jotka voisivat esimerkiksi vierailla Raadelman rannasta Kuusiston raunioilla veneellä, viettää aikaa raunioilla ja palata takaisin veneellä.

– Lapset varmasti tykkäisivät venematkasta, Pohjola sanoo.

Vesillä kaksiviikkoisena


Pohjolalla itsellä on pitkä kokemus vesillä olemisesta.

– Olen ollut ensimmäisen kerran purjehtimassa kahden viikon ikäisenä. Meidän perheellä on purjevene Portugalissa ja olemme yleensä olleet kesäisin purjehtimassa Välimerellä. Tänä kesänä vanhempani hakevat veneen Suomeen, hän kertoo.

Pohjola osaa itsekin purjehtia. Moottorivenettä hän ajoi itsenäisesti ensimmäisen kerran viime kesänä.

Raadelmassa Pohjolan perheellä on oma venelaituri, jossa heillä on moottorivene. Pohjolan vuokraama vene on perheen yhteinen täksi kesäksi hankittu vene.

Ensimmäinen kesätyö


Pohjolan oma yritys on hänen ensimmäinen kesätyöpaikkansa.

– Hain kyllä muuallekin kesätöihin, mutta koronan takia kesätyöpaikkoja oli vain vähän tarjolla, hän kertoo.

Keväällä hän kuuli 4H-yrityskurssista ja päätti lähteä mukaan.

– Silloin ei vielä tarvinnut olla omaa yritysideaa, vaan kurssilla kerrottiin yleisesti omasta yrityksestä ja sen perustamisesta. Kurssi kesti kaksi päivää, yhteensä 16 tuntia, Pohjola kertoo.

Idea venevuokrauspalveluun tuli alun perin Pohjolan isältä, jonka kanssa pohti, miten yritys olisi paras toteuttaa.

Nyt Camillan venevuokraus on avoinna elokuun 10. päivä saakka päivittäin kello 12–20, ja torstaisin tunnin pidempään. Pohjola kertoo, että venevuokrausaikaa ei tarvitse etukäteen varata, vaan pääasiassa hän päivystää Kuusiston venelaiturissa, josta hänet helpoiten löytää.

Kaarinan kaupunki sai 550 kesätyöhakemusta


Kaarinassa ei tällä hetkellä toimi Camillan venevuokrauksen lisäksi muita 4H-yrityksiä. 

– 4H-yrittäjäksi voi kouluttautua kuitenkin ympäri vuoden, jos joku paikallinen nuori innostuu, Saija Ojansuu Turun 4H-yhdistyksestä vinkkaa.

Aiempaa kuulumista 4H-yhdistykseen ei vaadita ja lisätiedot löytyvät yhdistyksen nettisivuilta.

83 kesätyöpaikkaa


Kaarinan kaupungilla oli täksi kesäksi jaossa 83 kesätyöpaikkaa. Kaikille kaupungin kesätöitä ei kuitenkaan riittänyt.

– Saimme kaupungin kesätyöpaikkoihin yhteensä 550 hakemusta. Näissä on mukana sekä arvontaan että haastatteluun osallistuneet. Voi olla osallistunut molempiin, joten todellinen hakijamäärä ei ole tuo 550, kertoo toimistosihteeri Anne Rostedt.

Kaupungin kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt viime vuosina samanlaisena. 

Näiden lisäksi kaupunki myönsi nuorille Tuumasta duuniin -maksusitoumuksia, eli 400 euron palkkatukea nuoren työllistävälle yritykselle. Sitoumukset haettiin ensin, minkä jälkeen etsitään työpaikka, näin ollen kaikki sitoumuksen saajat eivät ole vielä välttämättä työllistyneet.

– Sitoumuksia oli jaossa 26. Nyt on työllistynyt sitä kautta 19. Sitoumus on voimassa viisi viikkoa, minkä jälkeen sitoumuksen saa jonossa seuraava. Hakemuksia tuli yhteensä 64, Rostedt kertoo.