Kirjalan koulu muuttui Waudevillaksi: Saariston rengastien alkuun avautuu uusi anniskelukahvila

0
Janna Jokinen on kotoisin Kaarinasta mutta on viettänyt viimeiset 15 vuotta Helsingissä mainostoimistossa. Kun kaunis vanha koulurakennus Saaristotien varresta tuli huutokauppaan myyntiin, hän tarttui tilaisuuteen ja on nyt ravintolayrittäjä. Rakennus oli tuttu, sillä hänen veljensä lapset ovat olleet siellä päiväkodissa.

Saaristotien varteen, Paraisille runsaan kilometrin päähän Kaarinan rajasta avataan kesäkuun puolessavälissä uusi anniskelukahvila, Waudevilla.

Moni tuntee rakennuksen. Vuonna 1913 valmistunut Kirjalan koulu häämöttää puiden takana entisen Kirjalan Kahvituvan eli nykyisen Café Kirjalan vieressä, ja viimeisen vuosikymmenen rakennuksessa on toiminut Peikkorinteen päiväkoti.

Vuosi sitten keväällä Paraisten kaupunki myi huutokaupassa koulurakennuksen Janna Jokiselle , joka on remontoimassa paikalle tunnelmallista kahvilaravintolaa. Lisäksi osakkaina ja remontoijina ovat Jannan isä Timo Jokinen ja veli Jani Jokinen , jotka moni tuntee lähistöltä Tammiluodon Viinitilalta.

Toivelistalla kulttuuritapahtumatWaudevillan pihaan tullessa aurinko täplittää maata puiden lomasta. Saaristotien kohina kuuluu läheltä. Sisällä vastaan tulee lautapinoja, tikkaita, tapetointitelineitä, työkaluja – ja valtavia vanhan ajan ikkunoita: moniruutuisia, 3-metrisiä, joista valo tulvii hirsiseinille.

Kesäkuussa ravintolan auetessa laudat, tikkaat ja tapetointitelineet ovat poissa. Silloin ruokailijat saavat vain nauttia valoisan vanhan rakennuksen tunnelmasta.

– Oma toiveeni on, että täällä alettaisiin järjestää myös kulttuuri- ja hyvinvointitapahtumia, kuten kirjojen esittelyjä, näyttelyitä, konsertteja ja keikkoja, ulkoilmaleffoja ja vaikka joogaa, Janna Jokinen miettii.

Suurimpaan saliin mahtuu 65 ruokailijaa. Yhteensä rakennuksessa on paikat runsaalle sadalle hengelle, ja siellä voi pitää myös häitä ja muita juhlia. Pihalle on tulossa terassi ja lapsille leikkivälineitä.

– Tässä on sopivasti päiväkodin aidat jo ympärillä, niin että aikuiset voivat rauhallisin mielin juoda kahvinsa terassilla, kun lapset leikkivät.

Ensi vuonna myös yöpyjilleWaudevillan on tarkoitus palvella sekä Saaristotien matkailijoita ja mökkiläisiä että paikallisia.

– Kaarinan keskustasta on tänne 8 kilometriä, Turusta 15. Sen matkan voi mukavasti pyöräillä päiväretkenä. Lisäksi tässä on linja-autopysäkit vieressä, Janna kommentoi.

– Saariston rengastien kiertäjille tästä tulee ensimmäinen ruokailu- ja yöpymispaikka.

Tosin vielä tänä kesänä Waudevillassa ei voi yöpyä. Ensi vuoden kesäksi remontoidaan piharakennukseen vanhan opettajanasunnon päätyyn petipaikat.

Suunnitelmana on, että kesällä Waudevilla olisi auki kuutena päivänä viikossa, kylmänä vuodenaikana harvemmin. Todennäköisesti ydintalvella paikka on kiinni.

– Meille muuten ehtii vielä hakea töihin. Työntekijöitä tarvitaan lisää, Janna Jokinen huomaa.

Hän itse on suomenkielinen, mutta asiakkaita on tarkoitus palvella myös ruotsiksi ja englanniksi.

Epidemia ei säikäyttänytVaikka koulurakennus on vanha, sitä ei ole suojeltu, joten koulua on saanut remontoida kyselemättä Museoviraston näkemystä. Kaavamuutos kuitenkin tarvittiin, jotta päiväkodista sai tehdä ravintolan.

– Paraisten kaupunki on kuitenkin suhtautunut kannustavasti meidän suunnitelmiimme, Janna iloitsee.

Vuosikymmenten mittaan koulurakennukseen on tehty useita muutoksia ja lisäosia. Parhaillaan Jokiset kunnostavat niitä 1900-luvun alun tyyliin sopiviksi.

– Päätimme puhkaista oven keittiötiloista toiseen eteiseen, mutta siitä kohtaa seinän takaa löytyikin jo valmiiksi ovi, Janna nauraa.

Yksi valtavista ikkunoista oli myös piilotettu pinkopahvien taakse.

Jokiset ostivat koulun viime keväänä juuri koronaepidemian alkaessa. Epidemia ei säikäyttänyt vaan toi helpotuksen: rakennuksen remontointiin on ollut hyvin aikaa, kun asiakkaita ei muutenkaan olisi ollut.

Osa suunnitelmista on auki. Esimerkiksi vanhasta veistosluokasta saattaa tulla saunaosasto tai lisää majoituspaikkoja.

– Katsotaan ensin, mille on kysyntää ja mitä asiakkaat toivovat, Janna toteaa.