Anna Sydänheimon kolumni: Koiraa on karvoihin katsominen

0

Korona ja lisääntynyt kotoilu ovat vaikuttaneet nousujohteisesti lemmikkien hankkimiseen. Koirien kohdalla on puhuttu jopa buumista – pennut on viety käsistä ja ruusunpunaiset pentulasit silmillä voi helposti ottaa suloisen pennun perehtymättä sen ominaisuuksiin tarkemmin.

Koirarotuja on lähemmäs 400 ja ne poikkeavat alkuperäisiltä käyttötarkoituksiltaan huomattavasti. Koiran rooli yhteiskunnassa on muuttunut nopeasti viime vuosikymmeninä – aikaisemmin koira oli töissä ja viiletti maaseudulla, nykyään suurin osa koirista on lemmikkinä kaupunkiympäristössä, lenkkeily- ja harrastuskaverina.

Rotutyyppien alkuperä ja soveltuvuus tiettyyn työtehtävään ei ole enää pääsääntöisesti hankintaperuste. Erilaisia ominaisuuksia on jalostettu koirarotuihin pitkään, joten ei ole ihan sama, millaisen sessen sohvalle hankkii. Yleistäen paimenkoirat paimentavat, noutajat noutavat, ajokoirat ajavat ja niin edelleen.

Ihmisille tulee joskus hieman yllätyksenä, että heidän metsästyskoiransa – olkoot vaikka näyttelylinjainen – lähtee metsässä omille teilleen tai paimenkoiransa jahtaa autoja. Nämä ovat kuitenkin nimenomaiseen rotuun sisäänkoodattuja käyttäytymismalleja ja täysin luonnollisia reaktioita. Kouluttamisen avulla pystymme muokkaamaan eläinten käyttäytymistä uskomattoman paljon, mutta tiukassa olevia synnynnäisiä malleja on suhteellisen vaikea saada täysin luotettavasti muokattua, eikä se usein ole tarkoituksenmukaista, sillä kouluttamisen tulisi myös aina kestää eettistä tarkastelua.

Taustatyö kannattaa siis tehdä kunnolla! Kun on hankkimassa koiraa, ei kannata tehdä valintaa sen perusteella, mistä saa pentuja tai mikä tutun koira on ”ihan kiva”. Ajokoirasta tuskin saa kaveria rennoille metsälenkeille tai terrieristä vahtia perheen lemmikkihamsterille. Monia ongelmia pystyisi välttämään sillä, että hankitaan sopiva koira sopiviin oloihin tai opetellaan ymmärtämään sen jo kotona olevan koiran tarpeita ja hyväksymään sen rotutyypilliset ominaisuudet.

Anna Sydänheimo

Kirjoittaja on koirakoulu Pawsiteamin omistaja ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja, joka opiskelee parhaillaan eläinten käyttäytymistieteitä Portsmouthin yliopistossa.