Littoisten monitoimitalolle tulossa uusi päiväkoti

0
Littoisten Monitoimitalolla toimii ennestään perhepäivähoitolasten varahoitopaikka. Nyt tiloihin suunnitellaan päiväkotia. Arkistokuva

Littoisten monitoimitalon tiloihin ollaan perustamassa päiväkotia, johon mahtuisi noin 60 lasta. Suunnitelmana on, että uusi päiväkoti aloittaa toimintansa vuoden 2022 alussa. Sivistyslautakunta hyväksyi esityksen, mutta asia vaatii vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

Uudelle päiväkodille on suuri tarve, sillä Littoisten alueelle on muuttanut ja muuttamassa runsaasti lapsiperheitä. Kasvu kohdistuu erityisesti Untolan, Paltan, Nunnan ja Verkakylän alueille. Laskelmien mukaan uusille asuinalueille tulee kaikkiaan 120 uutta, alle kouluikäistä lasta vuoteen 2029 mennessä.

Littoisten alueen nykyiset päivähoitopaikat ovat täynnä, eikä tällä hetkellä ole tiedossa, että alueelle valmistuisi uusia yksityisiä päiväkoteja.

– Mikäli Littoisten monitoimitalon yksikkö ei riitä kattamaan alueen tarpeita, on mahdollista pohtia Kultanummen päiväkodin laajentamista esimerkiksi siirtokelpoisella lisäosalla. Hoitopaikkoja tarvitaan kuitenkin näillä näkymin pääosin Littoisten eteläpuolella, joten sijaintina monitoimitalo on Kultanummea parempi ratkaisu, sivistysjohtaja Elina Heikkilä perustelee.

Tilat vapautumassa koulun käytöstä

Littoisten monitoimitalo on toiminut syksystä 2017 asti Hovirinnan koulun väistötilana. Tilat vapautuvat ensi elokuussa, kun Hovirinnan koulun viereen valmistuu uusi väistötilayksikkö.

Aiemmin keväällä suunniteltiin, että Hovirinnan pihalla parakeissa olevat ruotsinkielisen päiväkodin lapset siirtyisivät syksyllä monitoimitalolle. Heikkilän mukaan kouluhankkeiden aikatauluja ja väistötilatarpeita läpikäydessä selvisi, että uudessa väistötilayksikössä onkin tilaa ruotsinkieliselle päiväkodille.

– Ruotsinkielinen varhaiskasvatus voi siirtyä Hovirinnan pysyvään väistöyksikköön heti koulutalon valmistuttua alkuvuodesta 2022. Siihen saakka toiminta jatkuu koulun piha-alueen väistötiloissa.

Monitoimitalon tiloihin on tulossa kolme varhaiskasvatusryhmää, joista yksi olisi todennäköisesti alle 3-vuotiaiden ryhmä, yksi sisarusryhmä ja yksi yli 3-vuotiaiden ryhmä.

Samassa kiinteistössä toimii ennestään kolmen hoitajan ja 12 lapsen ryhmäperhepäivähoito, joka toimii perhepäivähoidon varahoitopaikkana.

Kokonaiskustannus 525 000 vuodessa

Monitoimitalon ottaminen päiväkotikäyttöön edellyttää muutostöitä, kuten pienille lapsille tarkoitettujen vessanpönttöjen ja lavuaarien asentamista. Muutostöiden kustannuksiksi on arvioitu 100 000 euroa. Tämä määräraha otettaisiin talonrakennuksen pienhankkeisiin varatuista investointimäärärahoista.

Lisäksi yksikköön pitäisi palkata päiväkodin johtaja, varhaiskasvatuksen opettajia ja lastenhoitajia. Henkilöstökulut palkkoineen olisivat arviolta 420 000 euroa vuodessa. Kustannuksia tulee myös kiinteistön vuokrasta sekä ravintopalveluista. Vuosikustannusten arvioidaan olevan kokonaisuudessaan 525 000 euroa vuodessa.

Sivistyslautakunta esittää, että määrärahat varataan vuoden 2022 talousarvioon. Kaupunginhallitus- ja valtuusto käsittelee asiaa ensi viikolla.