Luokanopettajan kesä kuluu puutarhassa – Päivi Virsulan pihassa on kymmeniä kuunliljalajikkeita

0
Puutarhaansa Virsula on rakentanut pikkuhiljaa vuodesta 2004 saakka.

Kun Päivi Virsulan pihaa katselee, ei uskoisi, että vuonna 2004 paikalla on ollut pelkkä savinen pelto.

Virsulan perhe aloitti Littoisissa sijaitsevan kotitalonsa rakentamisen vuonna 2003 ja seuraavana vuonna muuton jälkeen Virsula alkoi rakentaa kotipihaa.

– Siitä olen sitten pikkuhiljaa sitä joka vuosi laajentanut, hän kertoo.

Ensimmäisenä pihaan rakennettiin kaksi L-kirjaimen muotoista kukkapenkkiä, jotka reunustavat tieltä kotiovelle kulkevaa kävelytietä. Sen jälkeen kukkapenkkejä on lisätty sinne tänne pihamaalla.

– Tavoitteenani on, ettei pelkkää nurmikkoa olisi ollenkaan, mutta muu perhe on kyllä toista mieltä, Virsula nauraa.

Hurahduksia

Virsulan omakotitalon piha ei ole suuren suuri, mutta sitäkin runsaampi.

Luokanopettajana toimivalla Virsulalla on pitkät kesälomat, joten puutarhanhoidolle on kesäisin aikaa. Hän myöntääkin kyykkivänsä kasvien lomassa joka päivä.

– Naapurin lapset ovatkin sanoneet, että taas se on siellä pylly pystyssä, Virsula naurahtaa.

Aika ajoin Virsula innostuu jostain tietystä kasvista, josta hän hankkii sitten useita versioita. Kuunliljoja hänellä on kuutisenkymmentä ja viimeisimpänä villityksenä ovat pionit, joita on pihamaalle kertynyt jo nelisenkymmentä.

– Minä aina hurahdan johonkin tiettyyn kasviin, ja sitten niitä vaan pitää saada lisää ja lisää, Virsula kuvaa.

Kuunliljojen ja pioneiden lisäksi pihalta löytyy myös muun muassa alppiruusuja, akileijoja, magnolioita ja Virsulan itse muotoonleikkaamia timanttituijia.

Koristekasvien lisäksi talon toisella sivustalla on pieni hyötypuutarha, josta löytyy muun muassa mansikkaa, pensasmustikkaa, porkkanapenkki sekä marjapensaita.

Vastapainoa työlle

Kukkapenkkien lisäksi pihamaalla on metallirakennelmia, joita Virsulan isä on auttanut hitsaamaan. Äidiltään Virsula on puolestaan perinyt innostuksen puutarhanhoitoon. Virsulan piha on sunnuntaina mukana Avoimet puutarhat -tapahtumassa ja silloin hänen äitinsä on myös mukana esittelemässä pihaa.

Virsula kertoo, että puutarhanhoito on hyvää vastapainoa työnteolle.

– Työni on raskasta, niin tämä on sellaista terapiaa. Parasta on nähdä oma työnsä tulos, sillä olen esteetikko. Tosin en malta koskaan kovin kauaa vain katsella, aina löytyy taas jotain puuhattavaa, hän naurahtaa.

Avoimet puutarhat

Sunnuntaina 20.6.

Kaarinassa pääsee päivän aikana tutustumaan kahteen puutarhaan: Kuusiston kartanopuutarhaan sekä Virsulan puutarhaan Littoisissa.

Tarkemmat osoitteet löydät tapahtuman verkkosivuilta www.avoimetpuutarhat.fi