”Luulen, että ensi-illassa tulee itku silmään”: Kaarinan teatterikesässä luvassa Risto Räppääjää ja Shakespearen sonetteja

0
Piikkiön Tammipartion lastenteatterissa riemuittiin, kun näytelmäharjoitukset vihdoin alkoivat. Kuvassa Kia Kanervavuori, Mona Henriksson, Joonatan Tetri, Ella Haapakoski ja edessä makuuasennossa Ilona Haapakoski.

Kaarinassa ollaan toiveikkaita, että kesällä päästään vihdoin tekemään ja näkemään teatteria. Piikkiön Tammipartion lasteneatterin Risto Räppääjä -näytelmän harjoitukset käynnistyivät toukokuun lopussa. Risto Räppääjä ja Sevillan saituri -näytelmää piti esittää Sipilänmäellä jo viime kesänä, mutta koronatilanteen takia tuotantoryhmä katsoi viisaammaksi perua esitykset.

– Nuoret näyttelijämme ovat kuin varsat kesälaitumille. He ovat järjettömän innoissaan siitä, että he pääsevät vihdoinkin esiintymään. Luulen, että itsellenikin tulee ensi-illassa itku silmään, jos ja kun näytelmä nyt toteutuu, tuottaja Elina Hilakari toteaa toiveikkaana.

Näytelmän ensi-ilta on 8. elokuuta. Sipilänmäen katsomoon mahtuu reilut 300 katsojaa, mutta tällä hetkellä myynnissä on vain puolet paikoista. Lisää lippuja tulee Hilakarin mukaan myyntiin, mikäli koronapandemia rauhoittuu ja rajoitukset puretaan loppukesään mennessä.

Tämänhetkisten rajoitusten mukaan yli 50 hengen yleisötapahtumia voidaan järjestää ulkona turvavälit huomioiden.

– 150 katsojaa per näytös on sellainen määrä, että saamme kulut katettua ja rahaa jää vähän myös omaan toimintaan. Uskon, ettei meillä tule olemaan ongelmia lippujen myymisessä. Lapsille ja nuorille on ollut koronavuoden aikana hyvin vähän tapahtumia, Hilakari arvelee.

Koronan takia tuotannossa on jouduttu Hilakarin mukaan tekemään joitakin erityisjärjestelyjä. Yleensä Tammipartion teatterin esityksissä on sivurooleissa pienimpiä partiolaisia eli Sudenpentuja, mutta tänä kesänä näytelmää esitetään vain kymmenen näyttelijän voimin.

Sisätiloissa toimiva kanttiini korvataan ulos pystytettävillä myyntipisteillä. Sisätilat ovat kontaktien minimoimiseksi ainoastaan henkilökunnan käytössä.

Yhteislauluilta heinäkuussa

Piikkiön toinen kesäteatteri, Sipilänmäen kesäteatteri, on ilmoittanut peruvansa esityksensä viime kesän tavoin. Teatterin näytöskausi on ollut perinteisesti kesäkuussa. Sipilänmäen kesäteatteria pyörittävä Lions Club Piikkiö kertoo suuntaavansa ajatukset seuraavaan kesään.

Myöskään Kaarina-Teatterissa ei nähdä tänä vuonna varsinaista kesäteatterinäytelmää. Sen sijaan elokuussa Kaarina-Teatterin pihapiirissä voi nauttia Mikko Rantasen ohjaamasta Suloinen aarre -vierailuesityksestä. Esityksessä runoryhmä Säkeensitojat tulkitsee Shakespearen tekstejä ja trubaduuri Martti Lapp i esittää sonettien innoittamana säveltämiään laulelmia.

Lisäksi Kaarina-Teatterissa järjestetään yhteislaulutilaisuus 25. heinäkuuta.

– Luulen, että ihmiset ovat vielä vähän varovaisia lähtemään liikkeelle, mutta uskon lujasti, että kyllä se tästä vielä helpottaa. Ihmiset tuntuvat kaipaavan sitä, että pääsevät katsomaan esityksiä paikan päälle. Vaikka olisi miten hyvä striimaus, siitä puuttuu se sosiaalinen puoli, kun lähdet jonkun kanssa teatterin ja näet siellä muita ihmisiä, Paula Rantanen kuvailee.

Kaarina-Teatterissa on tehty kesänäytelmiä valikoivasti. Turun seudulla on Rantasen mukaan niin runsaasti kesäteatteritarjontaa, että kesäisin Kaarina-Teatterissa on keskitytty enemmän muuhun toimintaan, kuten juuri vierailuesityksiin, näyttelyihin ja teatterileireihin .

– Meillä on täällä niin hyvät sisätilat ja puitteet, että painotamme toimintaamme niihin. Kesäteatteri on ylimääräistä hauskaa, kun on aikaa ja resursseja, hän kertoo.

Linnanrauniolla annetaan laululahjoja

Kuusiston linnanraunioiden musiikkikesäteatterissa nähdään Nina Erjossaaren mukaan varmuudella ainakin yksi ensi-ilta. Elokuun ensimmäisenä torstaina 5.8. käynnistyvät Torstai on laululahjoja täynnä -lauluillat, joissa yhdistyy musiikki, improvisaatio ja uudet biisit. Lavalla nähdään Nina Erjossaaren lisäksi Antti Ainola , Valtteri Lipasti sekä Mitja Erjossaari .

Aiemmilta kesiltä tuttua koko perheen näytelmää Sankari Puluboita esitetään tilauksesta ryhmille.

– Jos koronatilanne helpottuu, voi olla Sankari Puluboista järjestetään elokuussa myös muutama kaikille avoin yleisönäytös, Erjossaari suunnittelee.