Piikkiön seurakunta­keskus suljettiin sisäilma­ongelmien takia

0
Piikkiön seurakunnan kirkkoherra Merja Hermonen miettii parhaillaan henkilökunnan kanssa, miten toimintaa pystytään jatkamaan jäljellä olevissa tiloissa.

Piikkiön tiilirakenteisen seurakuntakeskuksen alkuperäinen vanha osa suljettiin viime viikon maanantaina korjaustöiden ajaksi. Vanha osa sisältää muun muassa seurakuntasalin, rippikoulusalin, keittiötilat, aula- ja wc-tiloja.

Seurakuntakeskuksen sisäilmassa on ollut ongelmia jo vuosien ajan. Ilmanvaihto on ollut puutteellinen: vanhassa rakennuksessa on toiminut pelkkä poistoilma, tuloilma on imeytynyt rakenteiden läpi sisälle. Varsinkin seinien alaosissa on kosteusvaurioita, joiden kautta sisäilmaan on päässyt epäpuhtauksia.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöpalvelut ovat saaneet useita yhteydenottoja Piikkiön seurakunnan työntekijöiltä huonon sisäilman takia. Yhteydenotot otettiin vakavasti, ja koko rakennukseen päätettiin tehdä kokonaisvaltainen kuntoarviointi. Sirate Group Oy:n tekemä tutkimus aloitettiin vuoden alusta, ja se päättyi huhtikuun lopulla.

Pitkä remontti

Otetuista näytteistä havaittiin, että vaurioituneista rakenteista oli kulkeutunut sisäilmaan haitallisia itiöitä, jotka saattavat aiheuttaa oireita niille herkistyneissä henkilöissä. Vanha osa suljettiin ennen korjaustöiden aloittamista työntekijöiden terveyden suojelemiseksi sekä lisätutkimusten ja rakenteiden tarkastamisen helpottamiseksi.

Näytteiden perusteella myös julkisivuissa ja niiden alaosissa oli puutteita ja kastuneita eristeitä. Lisäksi ulkoseinien alaosan eristeistä ja sokkelihalkaisuista löytyi kosteutta. Seinien tiiveydessä oli ongelmia, sillä sisälle pääsi ilmavuotoja. Yhdessä osassa lattiaa oli myös kosteutta, joten loputkin lattiarakenteet tullaan tarkastamaan.

– Ilmanvaihto on uusittava kokonaan, jotta vanhaan osaan saadaan raitis tuloilma. Huolta on myös vesikaton tiiveydestä ja lämmön eristävyydestä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola sanoo.

Seurakuntayhtymä vastaa korjaustöiden aiheuttamista kuluista, jotka selviävät, kun vaurioiden koko laajuus paljastuu. Korjaussuunnitelmat valmistuvat loppukesästä tai syksyn alusta. Niiden perusteella päätetään, miten laajat korjaustoimenpiteet ovat. Vuoden 2022 talousarviota ollaan parhaillaan suunnittelemassa, ja siinä otetaan huomioon korjausten vaatimat kustannukset.

– Vaikuttaa siltä, että korjaukset tulevat olemaan aika suuret. Vesikattoa saatetaan joutua purkamaan ensi keväänä. Kyseessä on pidempiaikainen remontti, joka kestää ainakin ensi vuoden kesään asti, Kosola sanoo.

Väistötiloja kartoitetaan

Piikkiön seurakunnan kirkkoherra Merja Hermonen miettii parhaillaan henkilökunnan kanssa, miten toimintaa pystytään jatkamaan jäljellä olevissa tiloissa. Väistötiloina toimivat hänen mukaansa Piikkiön pappila, vanha seurakuntatalo ja kirkko.

– Suurin haaste on tilojen löytäminen diakoniatyölle. Meillä on onneksi vielä aikaa etsiä korvaavia tiloja, koska remontti alkaa aikaisintaan loppukesällä. Diakoniatyön tilat sijaitsevat seurakuntakeskuksen uusimmassa osassa, joka on vielä käytössä.

Remontilla on Hermosen mukaan vaikutuksia myös seurakunnan kerhotoimintaan, esimerkiksi perhe- ja päiväkerhoon. Ryhmäkoot ovat normaalia pienempiä ja toiminta sopeutetaan siihen tilaan, mikä on käytettävissä. Kerhot voivat kokoontua pappilassa, Piikkiön kirkossa ja toimintaa voidaan järjestää myös ulkona.

Seurakuntakeskuksen salia on saanut vuokrata juhlatilaksi esimerkiksi muistojuhliin, mutta se on nyt pois käytöstä.