Piispanristin Prismassa keskellä yötä

0
Emilia Yliniitty ja Anne Nykänen hyllyttävät pakasteita yön hiljaisuudessa.

Piispanristin Prisman kauppias Tuomo Makkonen haaveilee “dreamweekistä”, jolloin tulee viikko tai kuukausi, kun kaikki onnistuu täydellisesti.

– Voitaisiin henkilökunnan kanssa todeta, että kaikki meni niin kuin pitikin ja 100 prosenttia asiakkaista saatiin palveltua ovesta ulos tyytyväisenä, Makkonen kertoo.

Unelmaviikkoa lähemmäs päästiin muuttamalla Prisma 24/7-kaupaksi. Muutoksen takana oli Turun Osuuskaupan toiminta-ajatus ostoksilla käymisen helpottamisesta.

– Ajateltiin, että osa sitä helppoutta on se, että asiakas saa itse päättää, milloin tulee ostoksille, Makkonen jatkaa.

Odotukset ylittyivät


Piispanristin Prisma on ollut nyt runsaan vuoden koko vuorokauden palvelevana kauppana. Prismajohtaja Makkonen törmäsi heti ensimmäisellä viikolla tilanteeseen, joka vahvisti hänen näkemystään muutoksen hyvistä puolista. Hän oli tullut katsomaan asiakkaiden määrää ja henkilökunnan hyvinvointia ja päätti kysyä kahden asiakkaan ajatuksia Prisman uusista aukioloajoista.

– Kävi ilmi, että isä ja poika olivat tulossa kalastamasta eivätkä edes tajunneet, että kello on puoli yksi yöllä! Kyllähän se tietyllä tavalla vahvistaa omaa käsitystä siitä, että nyky-yhteiskunta ei elä enää kellon mukaan, vaan sen mukaan, miten ihmiset sattuvat liikkumaan, Makkonen kertoo.

Yllätyksen olivat vain positiivisia ja odotukset ylitettiin Makkosen mukaan.

– Emme ajatelleetkaan, että ihmiset tulisivat sankoin joukoin keskellä yötä ostoksille, mutta odotukset ylittyivät silti myynnillisesti, hän kertoo.

Yöllinen aukioloaika lisäsi Makkosen mukaan myyntiä erityisesti iltojen ja aamujen tunteihin.

Työntekijätkin tyytyväisiä


Kello on yksi yöllä. Piispanristin Prisman sisäänkäynnillä kävelee vastaan nainen, mutta muita asiakkaita ei hetkeen näy. Yksinäinen kassa palvelee asiakkaitaan yön hiljaisuudessa. Kulman takana kaksi työntekijää hyllyttää pakasteita kahdestaan tyhjällä käytävällään.

Työntekijä Anne Nykänen koki suuren helpotuksen, kun yövuorosta tuli vaihtoehto.

– Olen syksystä asti tehnyt pääasiassa pelkkää yövuoroa omasta tahdostani. Se sopii minulle paremmin, koska en ole aamuihmisiä, Nykänen nauraa.

Hän on myös huomannut, että osa asiakkaista on saanut aukioloaikojen muutoksesta apua. Nykänen ja hänen kollegansa Emilia Yliniitty muistelevat tiettyjen ihmisten tulevan suurille ostoksille säännöllisesti nimenomaan yöllä. Suurin osa heistä on ikäihmisiä.

Pääasiassa yöllä tehdään kuitenkin pieniä ja nopeita ostoksia.

Vaimeita askeleita ja liukuovien suhinaa


Kello on puoli kaksi yöllä. Asiakkaita näkyy harvakseltaan.

Perjantai-iltana kaupan piha tulvii nuoria, mutta kukaan heistä ei viivy sisällä viittä minuuttia pidempään. Tunnelma on kiireinen, eikä kukaan ehdi pysähtyä omien menojensa keskellä.

Hetken vaeltelen, mutta monen hyllyvälin jälkeen avautuu jälleen näkymä kassalle. Sen takana kävelee mies reippain askelin kohti pullonpalautuspistettä.

– Normaalisti en käy tähän aikaan ostoksilla, mutta harrastukseni päättyi yhdeksältä, ja muissa menoissa meni kauemmin kuin ajattelin, Kalle Parvinen kertoo.

Hän pistäytyi kaupassa pullojen palautuksen lisäksi seuraavan päivän retken eväitä varten.

Kello on kaksi yöllä. Käytävillä alkaa olla hiljaista ja asiakkaiden määrä vähenee nuorten lähdettyä omiin menoihinsa.

Uloskäynnillä kuulee kaupan hiljaiset äänet, ostoskärryjen renkaat, vaimeita askeleita ja ulos kävellessä liukuovien hiljaisen suhinan.

Nuoret jäivät oleskelemaan parkkipaikalle, ja vastaan tuleva vanha mies vilkuttaa hymyrypyt silmissään.

Makkosen unelma dreamweekistä ei ole ehkä vielä toteutunut, mutta Prisman muutos on onnistunut palvelemaan nyt jo monia, nuorista vanhuksiin.