Vaalipuhei: Kohti uutta demokratiaa ja vapaa-aikatoimelle tuli oudon iso vastuu

0

Vaalipuhei-palstalla julkaistaan lyhennettynä ehdokkaiden omia kirjoituksia sekä toimituksen poimintoja Kaarinan kuntavaaleista.

Kohti uutta demokratiaa


Vanhanaikainen kuntademokratia johtaa riitelyyn, oman hännän nostamiseen muiden kustannuksella, pitkäaikaisiin poliittisin tehtäviin – joissa sokeutuu omalle vallalle – sekä verojen korotuksiin.

Nykyisten päättäjien on myönnettävä epäonnistumisensa. On kyettävä uudistamaan oma toimintatapansa ja päätöksenteon kulttuuri. Demokratian on uudistuttava.

Kuntalaisten suoraa vaikuttamista ja mahdollisuutta tehdä päätöksiä on lisättävä. Esimerkiksi budjetoinnin on lähdettävä kaupunkimme asukkaiden tarpeista eikä riitelystä valtuustosalissa. Siksi kaikki on otettava mukaan tekemään valintoja.

Tänä vuonna on kokeiltu osallistuvaa päätöksentekoa. Se on raikas tuulahdus ja tulevaisuuden mahdollisuus.

Kuntalaisena haluan Kaarinan politiikan uudistumista ja päätöksenteon tulemista tälle vuosituhannelle. Olisiko tämä mahdollista? Äänestämällä otat kantaa, minkälaista poliittista kulttuuria ja demokratiaa haluat.

Antti Lavanti (kok.)

Psykologi

Vapaa-aikatoimessa ei päätetä kouluista


Viime viikon Kaarina-lehdestä huomasin Kaarinan vihreiden ilmoituksen, jossa kerrottiin muun muassa vapaa-aikatoimen päätösvallasta. Kieltämättä kahvit oli mennä väärään kurkkuun.

Vaikka todella tärkeitä asioita me vapaa-ajanlautakunnassa olemmekin hoitaneet, niin ihan rakennushankkeista päättämiseen ja rakentamisaikataulujen määräämiseen asti ei olla vielä päästy. Toki tätä voisi miettiä, ei huono idea ollenkaan. Tällaiseen muutokseen tosin tarvitaan hyvin laaja yhteisymmärrys.

Isoimpia vapaa-ajan puolen mahdollisia hankkeita lienee Vuolahden leirisauna. Toki kouluissakin ja muissa uudisrakennuksissa vaikutamme taidehankintojen osalta. Iso taidehanke on parasta aikaa käynnissä Hovirinnan koulussa.

Hyvässä ja avoimessa päätöksenteossa oleellinen asia on myös se, että me päätöksentekijät ymmärrämme eri vastuualueet edes suurin piirtein.

Päivi Lehtovaara (kok.)

Vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja