Valtuusto hyväksyi uuden päiväkodin perustamisen monitoimitalolle

0
Littoisten monitoimitalossa aloittaa ensi vuoden alussa päiväkoti.

Littoisten monitoimitalolle tulee päiväkoti, joka aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Päiväkodin perustamista monitoimitalolle puoltaa se, että tiloihin saa suhteellisen nopealla aikataululla remontoitua varhaiskasvatuspaikat 50–60 lapselle ja ainakin kahdelle ryhmälle.

Muutostöiden kustannukseksi on arvioitu noin 100 000 euroa. Päiväkodin vaatimat resurssit, kuten henkilöstökustannukset lisätään vuoden 2022 talousarvioon.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina keskustelua herätti se, onko yksityisten päiväkotien ostopalvelupaikkoja hyödynnetty tarpeeksi ennen uuden kunnallisen päiväkodin perustamista. Sivistysjohtaja Elina Heikkilä vahvisti, että yksityisellä puolella on vapaana ainoastaan yksittäisiä paikkoja.

– Kun kaupunginhallitus käsitteli Kuusiston ja Hovirinnan uusien päiväkotiryhmien perustamisen, kartoitettiin yksityiset palvelupaikat. Niitä on yksittäisiä ympäri kunnan, mutta jos Kaarinaan muuttaa esimerkiksi perhe, jossa on kaksi alle kouluikäistä lasta, ei ole perheen edun mukaista sijoittaa lapsia eri yksiköihin, Heikkilä sanoo.

Hänen mukaansa varhaiskasvatuspaikoissa kiinnitetään huomiota myös perheen asuinpaikkaan.

– Ensisijaisesti päivähoitopaikka yritetään löytää omalta alueelta, koska kaikki eivät voi kuljettaa lapsia omilla autolla. Kauas kuljettaminen ei ole kenenkään edun mukaista, vaikka kuljetus onnistuisikin, sillä olisi hyvä, että lasten koulupolku jatkuisi omalla alueella. Siksi on tärkeää, että alueellinen kapasiteetti vastaisi sitä tarvetta, mikä kullakin alueella on, Heikkilä perustelee.

Lasten määrä kasvaa


Heikkilä korostaa, että tulevan syksyn varhaiskasvatuspaikat pystytään järjestämään kaikille niitä hakeneille.

– Olemme perustamassa kaksi uutta varhaiskasvatusryhmää jo tänä syksynä, että saamme kaikki lapset sijoitettua. Kesällä voi tulla lisää hakijoita ja akuuteissa tapauksissa Hovirinnan koulun piharakennuksen väistötiloissa on vähän tilaa, Heikkilä sanoo.

Monitoimitalon päiväkoti tähtää erityisesti alueen tulevaisuuden kasvuun. Vaikka syntyvyys ei ole nousussa, Kaarinaan muuttaa kuitenkin koko ajan uusia lapsiperheitä.. Laskelmien mukaan uusille asuinalueille Littoisiin tulee noin 120 alle kouluikäistä lasta vuoteen 2029 mennessä.

– Monitoimitalo on päiväkodin käytössä niin kauan, kun sitä tarvitsemme. Kasvua on tulossa ainakin vuoteen 2025 asti varsin paljon ja vuoteen 2030 asti ainakin. Siitä eteenpäin tilannetta ei voi tietää, Heikkilä sanoo.

Mihin

harrastustoiminta?


Valtuustoa puhutti myös se, mitä monitoimitalon harrastustoiminnalle käy päiväkodin myötä.

– Monitoimitilahan se on, joka on alkujaan tehty ihmisten kohtaamispaikaksi ja harrastuspisteeksi, muistutti Arto Elo (sd.), joka olisi kaivannut lisää harkinta-aikaa päätöksentekoon.

Elina Heikkilä uskoo, että Kaarinan uusi liikuntahalli ratkaisee tämän ongelman.

– Monitoimitalollahan on pieni liikuntasali, joka on ollut jo nyt poissa käytössä, koska Hovirinnan koulu on ollut siellä väistötiloissa. Iso liikuntahalli kuitenkin valmistuu pian keskustaan, joten liikuntatiloja on varmasti riittävästi. Lisäksi koulujen tiloja voi alueella edelleen käyttää ja ne ovat iltaisin vuokrattavissa, Heikkilä sanoo.