Pääkirjoitus: Vieras vai asiakas?

0

Kymmenen vuotta sitten tein kohtalokkaan kompromissin. Puolisoni lupasi muuttaa perässäni Varsinais-Suomeen, jos saa hankkia veneen. Sopimukseen sisältyi reunaehtoja, kuten ”minä en ikinä yövy veneessä”, mutta ne ovat kauan sitten unohtuneet.

Somessa on käyty viime päivinä mielenkiintoista keskustelua siitä, onko saaristoon suuntaava turisti asiakas vai vieras. Näkökulmaero on merkittävä, koska asiakas odottaa saavansa palvelua ja on oikeutettu arvostelemaan sitä, kun taas vieras ottaa kiitollisena vastaan sen, minkä saa.

Keskustelu syttyi, kun eräs veneilijä olisi halunnut käydä ennen ostopäätöstä katsomassa saunaa, joka sijaitsi saaren asukkaan pihalla. Asukas oli todennut, ettei saunassa järjestetä esittelykierroksia, sitä ainoastaan vuokrataan.

Veneilijät ja muut turistit tuovat saaristoon rahaa, mutta missä määrin heillä on oikeus penätä vastinetta rahoilleen?

Itse ajattelen, ettei pieniin saariin ja satamiin voi mennä samalla asenteella kuin vaikkapa Nauvoon tai Korppoon Verkanille, jotka houkuttelevat turisteja nimenomaan palveluillaan. En pahoita mieltäni, jos sauna ei lämpene tai pannukakkua ei ole tarjolla, vaikka satamaoppaassa lukisi niin. Saattaa olla, että yhteysalus elintarvikelasteineen on myöhässä tai se ainoa henkilö, joka laittaa ruokaa, pesee vessat ja lämmittää saunan, on sairastunut.

Monilla saarilla asuu ympärivuotisesti ihmisiä. Rantautuessani saareen rantaudun heidän reviirilleen. Vastineeksi satamamaksusta saan ihmetellä saaren luontoa ja kokea ehkä jotakin ainutlaatuista. Jos hyvin käy, joku asukkaista saattaa vuokrata minulle pihasaunaansa tai myydä päivälliskalat verkostaan.

Palvelut ovat kotikutoisia, ja tavallaan se tekee niistä ainutlaatuisia. Jos haluan tasalaatua, menen Sokos-hotelliin. Toki kahden pienen lapsen kanssa veneilevänä olen kiitollinen, että saaristossa on myös täyden palvelun satamia.

Tähän lehteen on koottu kesäistä luettavaa ja menovinkkejä lomapäiville. Kaarina-lehden väki toivottaa iloista mieltä ja leppeitä tuulia!

Heinimaija Hirvonen