”Aika tulisi pitkäksi, jos en tekisi töitä”: 80-vuotiaalla Alpo Lehtisellä on oma huoltoliike Kaarinassa

0
Alpo Lehtisen mukaan korjaamolla on nyt vilkasta, kun ihmiset tuovat huoltoon ruohonleikkureitaan.

Alpo Lehtisen pienkonekorjaamossa radio soittaa iskelmää ja pihalla käy vilske. Tänä aamuna on tuotu jo neljä rikkinäistä ruohonleikkuria korjattavaksi, kaksi niistä on korjattu, eikä kello näytä edes vielä aamukymmentä.

80 vuotta keväällä täyttänyt Lehtinen on ronklannut koneita ja pelannut moottoreiden kanssa pikkupojasta asti. Vuodesta 2009 lähtien hän on pyörittänyt omaa pienkoneiden huoltoliikettään Kaarinan Krossissa. Ennen oman yrityksen perustamista Lehtinen työskenteli yrittäjänä nyt jo toimintansa lopettaneen pienkonekorjaamoon SB-Rentin palveluksessa.

Korkeasta iästään huolimatta Lehtinen tekee töitä edelleen päivittäin. Aukioloajoissa lukee kello 7.30, mutta tutut tietävät, että mies on paikalla ja ovi auki yleensä jo aiemmin. Tällä hetkellä töitä on jonoksi asti. Koneita tuodaan huoltoon myös Kaarinan ulkopuolelta, esimerkiksi Salosta ja Paraisilta.

– Nyt on ruohonleikkurisesonki. Sanonkin asiakkaille, että moottorisahat saavat odottaa, mies haastelee.

Lehtinen korjaa kaikkia pienkoneita, joissa on polttomoottori. Yrityksen mottona on tuo tänään, nouda huomenna. Lehtinen pitää vanhan ajan asiakaspalvelusta, jossa asiakkaalle soitetaan, kun vika on korjattu. Tietokonetta korjaamolla ei ole eikä edes maksupäätettä.

– Pienelle firmalle kulut olisivat olleet niin kalliit, ettei sellaisen hankkiminen kannata. Vien itse rahat pankkiin, hän toteaa.

Asiakkaat soittivat sairaalaan


Lehtinen aikoo jatkaa yrittäjänä niin kauan kuin terveys sen sallii. Töihin lähteminen tuntuu hänestä edelleen mukavalta, ja töissä näkee toisia ihmisiä. Mielenkiintoa pitää yllä se, että koneet muuttuvat koko ajan ja tulee uusia merkkejä.

– Haluan oppia lisää. Aika tulisi pitkäksi, jos en tekisi töitä. En ole sellainen ihminen, että viihtyisin päivät kerrostaloasunnossa, Turussa asuva mies pohtii.

Joutenolo on tuoreessa muistissa, sillä Lehtinen joutui olemaan viime talvena kuukausia pois töistä jalkaleikkauksen takia.

– Sain sairaalaan 20-30 puhelua asiakkailta. Vastasin, että voin kyllä korjata, jos tuot koneen tähän sängyn viereen, hän naurahtaa.

– Nyt ihmiset ovat kyselleet, milloin jään kesälomalle. Sanon, että pidin kesälomani jo.

Väärää bensaa tankkiin


Uransa aikana Lehtinen on huomannut, että koneet ovat tulleet heikommiksi ja polttoaineet huonolaatuisemmiksi, eikä ihmisillä ole enää välttämättä aikaa lukea käyttöohjeita. Viime aikoina koneita on tuotu paljon huoltoon polttoainehäiriöiden takia.

– Ihmiset ovat pistäneet väärää polttoainetta nelitahtikoneeseen, hän täsmentää.

Vielä ei ole tullut vastaan sellaista konetta, jota Lehtinen ei olisi osannut korjata, mutta välillä vian löytäminen vie enemmän aikaa. Välillä on niin, että on järkevämpää ostaa uusi kuin korjata vanha, ja senkin Lehtinen sanoo asiakkaalle suoraan.