Asuntomarkkinoilla erikoiset ajat: ”Edes pyyntihinnan maksaminen ei välttämättä riitä”

0
Anu Hampunen ja Jussi Lammi ovat tyytyväisiä uuteen kotiinsa, joka löytyi Facebook-ilmoituksella.

Asuntokauppa käy tällä hetkellä vilkkaasti Kaarinassa, kuten koko Suomessa. Myyntipäällikkö Tuomas Bastman kiinteistövälitys Aninkaisen Kaarinan toimipisteestä kertoo, että tällä hetkellä Kaarinasta menee kaupaksi oikeastaan kaikki, mitä tulee myyntiin. Myös asuntojen kauppahinnat ovat nousseet.

– Nyt on siitä erikoinen tilanne, ettei pyyntihinnan maksaminen välttämättä riitä. Ennen täyden pyyntihinnan saaminen oli huomattavasti haastavampaa, varsinkin omakotitalojen kohdalla. Nyt se on useiden ostotarjousten ansiosta hyvin yleistä, kaarinalainen kiinteistövälittäjä, yrittäjä Rainer Nilovaara Remaxista vahvistaa.

Parhaista kohteista käydään kiinteistövälittäjien mukaan tällä hetkellä kilpahuutoa. Toteutunut kauppahinta voi ylittää jopa tuhansilla euroilla pyynnin.

– Ostajat myös tietävät tämän ja kohteet poistuvat nopeasti markkinoilta. Asuntojen keskimääräinen myyntiaika on tällä hetkellä viikkoja, ei kuukausia, Bastman kertoo.

Omakotitaloja myyty ennätyspaljon

Asuntobuumi on seurausta koronasta. Vuosi sitten keväällä asuntokauppa pysähtyi täysin, kun koronan ensimmäinen aalto iski Suomeen. Hiljaiseloa asuntomarkkinoilla kesti viime kesään saakka.

– Sen jälkeen havahduttiin, että asuntoja pitää vaihtaa koronasta huolimatta. Ihmiset jäivät etätöihin, ja tuli tarvetta työhuoneille. Seinät alkoivat käydä ahtaaksi, koska oltiin koko ajan kotona. Siitä käynnistyi omakotitalobuumi, Nilovaara kuvailee.

Hänen mukaansa Kaarinassa on tällä hetkellä suurin kysyntä juuri rivi- ja omakotitaloille, mutta kaikenlaiset kohteet tekevät hyvin kauppansa. Ainoana poikkeuksena Nilovaara mainitsee huonokuntoiset kerrostaloasunnot, joihin on suuret remontit tekemättä. Niiden myynti on haastavampaa.

– Olen ollut Remax-yrittäjänä kuusi vuotta, eikä minun aikanani ole koskaan myyty omakotitaloja niin paljon kuin nyt. Samoin kaikki kesämökit on myyty, mitä järkihintaan on myytävissä. Mökkejä alettiin myymään jo talvella, mikä on ihan ennenkuulumatonta, Nilovaara toteaa.

Kiinteistövälittäjien mukaan hintojen nousu johtuu siitä, että ostajia on tällä hetkellä enemmän liikkeellä kuin myytäviä kohteita. Monet ihmiset tuntuvat edelleen pelkäävän, ettei asuntokauppa käy koronan takia, eivätkä sen vuoksi uskalla laittaa kotiaan myyntiin.

Toinen hintoja nostava tekijä on Nilovaaran mukaan uudisrakentamisen kallistuminen.

– Rakennusmateriaalien hinnat, erityisesti puun hinta on noussut, ja työvoimaa on heikosti saatavilla, koska timpurit eivät pääse kulkemaan rajojen yli niin kuin ennen, Nilovaara selittää.

Tämä ei ole kuitenkaan vähentänyt ihmisten intoa rakentaa ainakaan Kaarinassa, vaan omakotitontit tekevät Nilovaaran mukaan hyvin kauppansa.

– Remaxille tuli äskettäin 35 tonttia Auvaisista myyntiin. Niistä puolet varattiin parissa viikossa. Myimme Auvaisista uudiskohteita 2-3 vuotta sitten. Silloinkin asunnot tekivät kauppansa, mutta tällä hetkellä kysyntä on ihan eri luokkaa.

Halutuimpia asuinalueita ovat edelleen Littoinen ja Kuusiston merenrantatontit, mutta kysyntää on tällä hetkellä koko Kaarinassa Piikkiö mukaan lukien.

Milloin hinnat tippuvat?

Milloin tilanne asuntomarkkinoilla normalisoituu, sitä on kiinteistövälittäjien mukaan mahdoton ennustaa. Perinteisesti heinäkuu on ollut asuntokaupan suhteen hiljainen, mutta Bastmanin mukaan tällä hetkellä ei näy merkkejä hiljenemisestä.

Nilovaara uskoo, että asuntokauppa jatkuu nykyisenlaisena ainakin kesän ja syksyn ajan.

– Tämän kaltainen hintojen nousu on aina vähän keinotekoista. Jossakin vaiheessa hinnat tulevat tippumaan, mutta en usko, että palataan enää vanhaan normaaliin. Etätyöt yleistyvät ja kodin merkitys kasvaa. Se on minun veikkaukseni.

Myös Bastman uskoo, että korona-ajalla on pysyviä vaikutuksia asuntokauppaan. Esimerkiksi asuntojen yksityisesittelyt ovat tulleet jäädäkseen.

– Yleiset näytöt eivät poistu kokonaan, mutta vähenevät, hän ennustaa.

Anu ja Jussi löysivät unelmiensa kodin Facebookista

Anu Hampunen ja Jussi Lammi muuttivat kesäkuussa Turusta Littoisiin. He kiersivät keväällä asuntonäytöissä, mutta lopulta uusi koti löytyi Facebookiin avulla. Ystävänsä vinkistä Hampunen keksi laittaa ostoilmoituksen Littoinen City ja Kaarinalaiset -ryhmiin.

– Se oli täysin Anun idea. Itse olin aluksi epäileväinen, voiko asuntoa löytää Facebookista, Lammi muistelee.

Korona-aika on lisännyt sosiaalisessa mediassa käytävää asuntokauppaa. Varsinkin halutuilla asuinalueilla, kuten Littoisissa, asunnot käyvät kaupaksi myös ilman välittäjää.

Hampunen ja Lammi saivat Facebook-ilmoitukseensa viisi vastausta. Ensimmäinen tarjous vei jalat alta, eivätkä he lopulta ehtineet edes käydä katsomassa muita kohteita.

– Ihastuimme asuntoon oikeastaan heti, kun ulko-ovi aukesi, Hampunen toteaa.

– Asunto oli remontoitu fiksusti hyvällä maulla ja ajan henkeä kunnioittaen. Täällä oli iso huonekorkeus, vanhat lankkulattiat ja ikkunat. Pihapiiri on vehreä, ihan erilainen kuin entisessä kodissamme Majakkarannassa, Lammi kuvailee 1950-luvun kerrostaloa.

”Meillä kävi tuuri”

Pariskuntaa ei hirvittänyt asuntokauppojen teko ilman kiinteistövälittäjää. Asuntoa myyvä perhe oli asunut talossa pitkään ja vaikutti vilpittömältä. Erilaisia kauppakirjapohjia löytyi Hampusen mukaan netistä. Ennen kauppakirjojen allekirjoittamista he saivat nähtäväksi asuntoa koskevat paperit, kuten isännöitsijätodistuksen ja taloyhtiön taloustiedot.

– Myös pankki edellyttää tiettyjä asiakirjoja ennen lainan myöntämistä. Jos sieltä olisi puuttunut jokin tärkeä paperi, se olisi tullut varmasti ilmi, Hampunen arvelee.

Hän uskoo, että he löysivät Facebookin ansiosta asunnon halvemmalla, kuin mitä sama asunto olisi maksanut yleisillä markkinoilla. Pariskunta on huomannut, että hyvistä asunnoista käydään tällä hetkellä ostajien kesken kilpailua.

– Tarjosimme itse aiemmin keväällä yhdestä asunnosta pari tonnia alle pyyntihinnan. Kiinteistövälittäjä vastasi, että kyseisestä asunnosta on tehty jo useita ostotarjouksia, jotka ovat yli pyyntihinnan, Lammi muistelee.

– Tämä nykyinen kotimme oli hieman yli budjetin, mutta myyjä oli valmis neuvottelemaan hinnasta. Jos tämä olisi tullut julkiseen myyntiin, siitäkin olisi aivan varmasti tarjottu yli pyyntihinnan, he uskovat.