Kaarinan apteekkiin valitaan uusi apteekkari – Pitkäaikaisella apteekkarilla Helena Lehtisellä olisi ollut vielä intoa jatkaa työssä

0
Helena Lehtisen työt jatkuvat todennäköisesti ainakin tammi-helmikuulle asti. Kaarinan uusi apteekkari valitaan 14 hakijan joukosta.

Kaarinan apteekin apteekkilupa oli haettavissa kesäkuussa. Nykyinen, pitkäaikainen apteekkari Helena Lehtinen jää eläkkeelle todennäköisesti ensi vuoden alussa – ei omasta halustaan, vaan koska eläkeikä tuli täyteen.

– Lääkelakiin on kirjattu, että apteekkilupa päättyy, kun apteekkari täyttää 68 vuotta. Siinä ei ole neuvottelunvaraa, hän harmittelee.

Urjalassa asuva Lehtinen aloitti Kaarinassa apteekkarina 15 vuotta sitten. Tuolloin apteekki sijaitsi vielä pellon reunalla ja oli pienempi kuin nykyään. Vuosien saatossa pellon paikalle on noussut moderni kerrostalokortteli, ja Kaarinan apteekki on monessa suhteessa edelläkävijä.

– Minulla olisi ollut vielä ideoita, ja olisin halunnut nähdä, kun Kaarinan keskusta-alue valmistuu ja puhkeaa kukkaan.

Lehtinen kollegoineen teki vuosi sitten keväällä sosiaali- ja terveysministeriöön aloitteen apteekkarien eläkeiän muuttamisesta, mutta koronapandemian takia ministeriö ei ole ehtinyt vielä käsitellä aloitetta.

Apteekkarien eläkeikä kirjattiin lakiin 1980-luvulla. Taustalla oli ajatus nuorentaa apteekkarien ikärakennetta. Suomessa oli tuohon aikaan varsin iäkkäitä, jopa 80–90-vuotiaita apteekkareita.

– Minusta perustelut eivät sovi nykyaikaan. Varsinkin yhdenvertaisuuden näkökulmasta perustelu tuntuu hyvin oudolta, Lehtinen toteaa ja muistuttaa, että samaan aikaan Suomessa mietitään, miten työntekijät saataisiin pidettyä työelämässä kauemmin.

– Apteekkarin työhän on pääosin henkilöjohtamista, enkä koe, että johtajaominaisuudet kärsivät iän myötä. Päinvastoin pitkästä kokemuksesta on hyötyä, hän huomauttaa.

14 hakijaa

Kritiikistä huolimatta Lehtinen ei ole eläkkeelle jäämisestä katkera, ja uskoo, että hakijoiden joukosta löytyy Kaarinan apteekille hyvä jatkaja.

Apteekkilupaa haki 14, mikä on hyvä määrä, vaikka Lehtinen odottikin vielä suurempaa kiinnostusta. Hakijoiden joukossa on muun muassa Turun seudun apteekkareita.

– Samaan aikaan oli haettavana monta isoa apteekkia Uudeltamaalta, mikä saattoi osaltaan vaikuttaa hakijamäärään, Lehtinen arvelee.

Apteekin omistajan vaihdos poikkeaa monessa mielessä perinteisistä yrityskaupoista. Lehtinen ei osallistu uuden apteekkarin valintaan, vaan Fimea valitsee hakijoiden joukosta pätevimmän ja myöntää apteekkiluvan todennäköisesti elo-syyskuussa. Ennen luvan lainvoimaisuutta on vielä kuukauden valitusaika.

Yrityskaupat toteutuvat luultavimmin ensi vuoden alkupuolella.

– En usko, että aikani tulee pitkäksi eläkkeelläkään, vaikka tuntuuhan se oudolta, kun iso osa elämää putoaa pois. Töissä ollessa on tottunut siihen, että on aina jotakin mietittävää, 33 vuotta apteekkarina työskennellyt Lehtinen kuvailee..

Vuosien ajan Lehtinen on kulkenut lähes päivittäin työmatkaa Urjalan ja Kaarinan väliä. Ajomatka kestää reilun tunnin yhteen suuntaan.

– Alkuaikoina minulla oli Turussa kaupunkiasunto, mutta en viettänyt siellä kuin muutamia öitä. Ajaessa on aikaa rauhoittua ja miettiä päivän kulkua. En pidä edes radiota päällä.

Tarvittaessa hän on voinut jäädä yöksi tyttärensä perheen luokse Piikkiöön tai poikansa luokse Turkuun.

Kauneushoitola ja terveyspiste

Lehtinen muistelee, että hänen ensimmäisiä hankintojaan Kaarinan apteekkarina oli robotti, joka kuljetti lääkkeet varastosta tiskille. Robotti oli ensimmäisiä Suomessa.

Vuosien saatossa Kaarina on kasvanut ja apteekin asiakasmäärät myös. Lehtisen aloittaessa Kaarinan apteekki toimitti hieman yli 100 000 reseptiä vuodessa, nyt yli 170 000.

Kalustohankintojen lisäksi hän on monipuolistanut palveluja perustamalla Kaarinan apteekin yhteyteen kauneushoitolan ja terveyspisteen, jossa tehdään terveydenhoitoon liittyviä pieniä toimenpiteitä, kuten rokotuksia, korvan huuhteluja ja haavanhoitoja.

Lehtinen iloitsee, että kaarinalaiset ovat ottaneet uudistukset hyvin vastaan. Hän toivoo, että soten myötä apteekkien asiantuntemusta hyödynnettäisiin vielä nykyistä enemmän terveydenhuollossa.

– Täällä on ollut todella kiva olla apteekkarina. Kaarina on kehittyvä kaupunki, ja myös asiakkaat ovat osanneet vaatia palveluita. Ehkä se on juuri ollut se eteenpäin työntävä voima, että apteekkikin on kehittynyt koko ajan.