Kaarinan kansalaisopisto selvisi koronavuodesta: ”Meillä on tulevana lukuvuonna enemmän tunteja kuin koskaan ennen”

0
Kaarinan kansalaisopiston ensi lukuvuoden opinto-oppaat jaetaan postilaatikoihin elokuun alussa ja ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa 13.8. Suosituimmat kurssit täyttyvät Risto Jaakolan mukaan hetkessä. - Ennätys on 4 sekuntia. Se oli ensimmäisiä zumba-kurssejamme, hän kertoo.

Korona on koetellut kansalaisopistoja, ja osassa opistoja on käyty kuluneen kevään aikana yt-neuvotteluja.

Kaarinan kansalaisopisto on selvinnyt korona-ajasta rehtori Risto Jaakolan mukaan yllättävän hyvin, vaikka keväällä lähiopetusta pystyttiin tarjoamaan ainoastaan lapsille ja nuorille.

– Toimistohenkilöillä on ollut moninkertainen määrä töitä, kun kursseja on siirretty monta kertaa eteenpäin ja lopulta peruttu. Muutamia kymmeniä kursseja pystyttiin muuttamaan lähiopetuksesta verkkokursseiksi. Kaikkia oppiaineita ei voi kuitenkaan opettaa etänä, Jaakola kuvailee kulunutta kevättä.

Kurssituloja jäi keväältä saamatta, koska osa kursseista jouduttiin perumaan. Kurssimaksuja jouduttiin Jaakolan mukaan palauttamaan opiskelijoille noin 14 000 euron edestä.

Suurin osa kansalaisopiston tuloista tulee valtiolta. Esimerkiksi Kaarinan kansalaisopisto saa valtiolta vapaan sivistystyön tukea noin 550 000 euroa vuodessa. Tuen ehtona on, että kansalaisopistot tarjoavat tietyn tuntimäärän opetusta vuodessa.

Pahimmassa ahdingossa ovat ne kansalaisopistot, jotka ovat joutuneet leikkaamaan rajusti kurssimääräänsä. Kaarinassa on sikäli hyvä tilanne, että opetusta on tarjottu Jaakolan mukaan vuosittain jonkin verran enemmän kuin valtionosuus edellyttää. Vaikka keväällä jouduttiin perumaan iso osa kursseista, vuositasolla päästään kuitenkin valtionosuuden edellyttämään opetusmäärään, 11 000 tuntiin vuodessa.

– Olen siinä toivossa, että pystymme paikkaamaan syksyllä vajetta. Meillä on tulevana lukuvuonna enemmän tunteja kuin koskaan ennen. Jos ihmiset ilmoittautuvat normaalisti kursseille, selviydymme kyllä tästä, vaikka vuodesta ei tule helppo, Jaakola toteaa.

Ihmisten into kasvanut


Hän arvelee, että korona-aika muuttaa pysyvästi kansalaisopistojen toimintaa ja etäopetusta hyödynnetään jatkossa lähiopetuksen rinnalla. Kaarinan kansalaisopistossa on ensi lukuvuonna tarjolla moninkertaisesti verkkokursseja aiempiin vuosiin verrattuna.

Tällä varaudutaan paitsi koronapandemian jatkumiseen, myös palvellaan niitä ihmisiä, joiden arkeen etäopetus sopii lähiopetusta paremmin. Verkko-opetusta hyödynnetään muun muassa kielten kursseilla.

– Henkilökohtaisesti yllätyin siitä, että liikuntaakin pystytään opettamaan etänä. Etäopetus sopii hyvin esimerkiksi joogaan, joka vaatii rauhallisen, vedottoman tilan. Osa ihmisistä pystyy rentoutumaan ja keskittymään harjoituksiin paremmin kotona, Jaakola kertoo.

Urheiluseuroissa ollaan oltu huolissaan harrastajamäärien romahtamisesta koronan seurauksena. Kansalaisopistossa on murehdittu samaa asiaa, mutta huoli näyttää olevan turha. Viime syksynä oli Jaakolan mukaan jo nähtävissä, että ihmisillä on kova hinku palata takaisin opintoihin ja kursseille tuli paljon ilmoittautumisia.

– Osa kansalaisopistoista on käynnistänyt jo ilmoittautumisen ensi syksyn kursseille ja viestit sieltä ovat olleet positiivisia. Näyttää siltä, että ihmisten into on pikemminkin tauon aikana kasvanut.

Konekirjoituksesta Amerikan tuoliin


Kaarinan kansalaisopistossa käynnistyy syksyllä 50-vuotisjuhlavuosi. Kurssitarjonnassa on huomioitu erityisesti lapset ja nuoret, joille on tarjolla enemmän kursseja kuin koskaan aiemmin. Kaikkiaan tulevalle lukuvuodelle on suunniteltu 450 kurssia.

Kaarinan kansalaisopiston aloittaessa toimintansa vuonna 1971 kursseja oli 18. Tuolloin opiskeltiin kieliä, kuten englantia, ruotsia, venäjää ja esperantoa, sosiaalipolitiikkaa ja konekirjoitusta. Tarjolla oli myös taideaineita, kuten metallityötä, puukäsityötä sekä näytelmäpiiri.

– Toiminta oli paljon pienimuotoisempaa ja se oli tarkoitettu ainoastaan 16 vuotta täyttäneille ja oppivelvollisuutensa suorittaneille, Jaakola taustoittaa.

Kielten suosio on pysynyt ennallaan, mutta muuten kansalaisopiston toiminta on kehittynyt paljon. Nykyisin kansalaisopiston kursseille ei ole pääsyvaatimuksia ja opetus on laaja-alaisempaa. Perinteisen puutyön sijaan useimmilla kursseilla on jokin teema. Esimerkiksi tekstiilityön kurssilla tehdään pikkumusta ja puutyön kurssilla Amerikan tuoli, konekirjoituksen sijaan opetellaan kirjoittamaan Turun murteella.

– Lyhyiden kurssien määrää on vuodesta toiseen lisätty. Ihmiset ovat nykyään kiireisempiä, eivätkä halua sitoutua kursseihin välttämättä koko vuodeksi. Olemme yrittäneet satsata myös uusiutumiseen. Ensi lukuvuoden kursseista neljäsosa on uusia. Sitä kautta löydämme uusia kävijöitä, Jaakola toivoo.