Kaarinan kesäepidemia on laantumassa – Ensi viikolla on paljon vapaita rokotusaikoja

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Koronavirusta liikkuu yhä Kaarinassa, mutta viime aikojen uusien tartuntamäärien nousu on selätetty. Viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen vain neljän kaarinalaisen koronatesti näytti positiivista.

– Tilanne ei enää vaikuta huolestuttavalta, vaikka Kaarinan ilmaantuvuusluku onkin yhä huono, miettii Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Uudet tartunnat ovat lähinnä ulkomailta. Lisäksi on käynyt ilmi jatkotartuntoja jo karanteenissa olevilta.

– Koronatartuntojen jäljitysprosentti on pysynyt hyvänä, mutta harmillisesti meillä on ollut joitakin selvittämättömiä koronatartuntoja esimerkiksi yöelämästä.

Kokonaisuudessaan Kaarinassa on THL:n mukaan ollut 589 koronatapausta.

Nuorisoa huhuillaan

Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 66% kaarinalaisista, toisen rokotuksen 24%. Kaarina on edennyt ensimmäisen rokotuspiikin antamisessa pidemmälle kuin muut kunnat, sillä keskimäärin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on ensimmäisen rokotuksen saanut 62% ja toisen 26%.

Arjonen vinkkaa, että ensi viikolle on hyvin rokotusaikoja. Kaarinaan saatiin yllättäen rokotteita neljänneksen enemmän kuin oli oletettu, joten aikoja pystyttiin avaamaan tavallista enemmän.

– Toivoisimme yhä nuorisoa aktiivisemmin rokotuksiin, Arjonen kommentoi.

Hän kertoo, että ensi viikolle on suunnitteilla uusi pop up -rokotuspäivä, jonne voi tulla ilman ajanvarausta. Toiveissa on, että Kaarinaan saataisiin myös rokotusauto, joka pysähtyisi paikkoihin, joissa liikkuu paljon nuorisoa.

Lisäksi ensi viikon hyvän rokotetilanteen vuoksi on harkinnassa mahdollisuus, että kaarinalaiset voisivat käydä aikaistamassa kakkosrokotteelle jo varattua aikaa ensi viikolle.

Turun lukemissa

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan noussut reipasta vauhtia. Vielä kesäkuun lopussa luku oli alle kymmenen, tämän viikon tiistaina 71.

Ilmaantuvuusluku, joka on yli 50, on yksi kriteeri sille, että alue luokitellaan koronaepidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Kaarinassa on asukasta kohti lähes yhtä paljon tartuntoja kuin Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on 81.

Kaarinan naapurikunnista Paraisilla tilanne on myös huono: ilmaantuvuusluku on 132. Muissa naapureissa näyttää kuitenkin paremmalta. Liedossa ilmaantuvuusluku on 50 ja Paimiossa 9.

Isoimmat maakunnan ilmaantuvuusluvut ovat Raisiossa (133), Paraisilla ja Kemiönsaarella (105).