Kaarinan koronaepidemia pahenee taas – Rokotuspakuun pääsee torstaina Krossissa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusien koronatapausten määrä ei ole Kaarinassa vähentynyt vaan kaksinkertaistui viime viikosta. Viime tiistainjälkeen 15 kaarinalaisen koronavirustesti näytti positiivista.

Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén kertoo, että uudet tautitapaukset ovat pääasiassa nuorissa ikäluokissa. Tartunnat ovat enimmäkseen kotoperäisiä, eli ulkomaanmatkoja ei voi tällä erää syyttää.

– Deltavirus tarttuu ärhäkästi, ja jatkotartuntoja tulee herkästi, hän toteaa.

– Siksikin olisi hyvin tärkeää, että nuoret ottaisivat nyt koronarokotuksen.

Rokotuspaku, jonne voi tulla pop up -rokotuksille ilman ajanvarausta, jatkaa kierroksiaan Kaarinassa. Tällä viikolla koronapaku suuntaa Krossiin. Tavoitteena on saada rokotettua lounaalla käyviä työmiehiä ja -naisia, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä kesken työpäivän rokotepisteisiin.

Viime viikolla rokotepaku rokotti kierroksellaan yhteensä 113 kaarinalaista. Kaarinan kirkolla pop up -päivänä rokotteen sai 339 henkilöä.

– Rokotettujen ikäjakauma koronapakussa on ollut pääasiassa parikymppisistä alle parikymppisiin. Se on todella hyvin tavoittanut nuoria, Sandén iloitsee.

Koronarokotuksen ensimmäisen piikin on saanut 67% kaarinalaisista, kakkosannoksen 31%. Muissa lähikunnissa on menty hieman eri tahtiin: keskimäärin koko maakunnassa ykkösrokotteen on saanut 64% ja kakkosrokotteen 33% väestöstä.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut THL:n mukaan 611 koronatapausta.

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan 56. Luku on taas noussut: viime viikolla ilmaantuvuusluku oli Kaarinassa 44.

Ilmaantuvuusluku, joka on yli 50, on yksi kriteeri sille, että alue luokitellaan koronaepidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Kaarinassa on kuitenkin tartuntoja keskimäärin vain kolmasosa siitä mitä Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 162.

Kaarinan naapurikunnista Liedossa tilanne on huono. Ilmaantuvuusluku on hujahtanut siellä 180:een. Paimiossa tilanne on samantapainen kuin Kaarinassa (ilmaantuvuusluku 46), kun taas Paraisilla tautitapaukset ovat huomattavasti vähentyneet (ilmaantuvuusluku 13).

Eniten koronavirusta liikkuu maakunnassa nyt Liedossa, Turussa sekä Raisiossa ja Pöytyällä, joista kummassakin ilmaantuvuusluku on 133.

Fakta

 

Pop up -rokotukset tällä viikolla

  • Rokotuspäivä ilman ajanvarausta ke 28.7. Kaarinan kirkolla kello 9–17.
  • Rokotuspaku to 29.7. Krossissa, Nesteen pihalla, klo 9–17.
  • Rokotukset on tarkoitettu kaarinalaisille.