Kaarinan koronatartuntatilanne pahentunut vauhdilla

0

Kaarinassa on tullut tietoon 15 uutta koronatartuntaa edellisen Kaarina-lehden julkaisun jälkeen. Kaikkiaan koronapositiivisia on todettu THL:n mukaan täällä nyt 585. Kesäkuussa lähellä nollaa käynyt ilmaantuvuusluku on Kaarinassa tällä hetkellä 49.

Avosairaanhoidon ylilääkärin Rita Arjosen mukaan tartunnoissa näkyvät jalkapallon EM-kisat.

– Suoraan sanottuna harmittaa. Suurin osa tartunnoista on kisatuliaisia Pietarista, ja ne ovat sitten poikineet joitakin, lähinnä perheiden sisäisiä jatkotartuntoja, hän kuvailee tilannetta.

Kaikki Kaarinan tämänhetkiset koronatartunnat ovat hänen mukaansa todennäköisimmin deltamuunnosta, joka tarttuu aiempia variantteja herkemmin. Hän kehottaa ihmisiä menemään pienimmistäkin flunssan oireista koronatestiin, jotta mahdolliset tartuntaketjut saadaan katkaistua heti.

– Tällä viikolla on vaara siitä, että Varsinais-Suomessa joudutaan siirtymään takaisin kiihtymisvaiheeseen. Sitä tuskin kukaan haluaa, hän muistuttaa.

Kaarinan kaupunki varoitti viime viikolla mahdollista altistumisista Kuusiston vesibussikierroksella. Juhannusaattona kello 14 Hovirinnasta lähteneellä risteilyllä oli koronapositiivinen matkustaja. Arjosen tiedossa ei ole, että vesibussikierroksesta olisi seurannut jatkotartuntoja.

Uskaltaako tapahtumiin mennä?

Kesäkuussa kaarinalaiset ovat päässeet pitkän tauon jälkeen taas nauttimaan kulttuuri- ja urheilutapahtumista, mutta uskaltaako tapahtumiin enää mennä?

– Mielestäni uskaltaa, mutta kipeänä ei saa mennä. Tämänhetkiset tartunnat kytkeytyvät selvästi Pietariin. Kotoperäisiä tartuntoja ei juurikaan ole, Arjonen perustelee.

Hän painottaa, että ihmisten pitäisi mennä nyt ottamaan koronarokotus. Muuten syksyllä voi olla taas edessä uusi korona-aalto. Erityisesti terveydenhuollossa kannetaan huolta siitä, miten 20–30-vuotiaat nuoret saataisiin tulemaan rokotettaviksi. Heidän rokottamisellaan olisi suuri merkitys, koska tartunnat leviävät nyt nuorten aikuisten keskuudessa.

– Kaarinassa on tällä hetkellä hyvin saatavilla rokotusaikoja. Aika kannattaa varata tietokoneella, sillä mobiiliajanvarauksessa on ollut teknisiä ongelmia, joita pyritään ratkomaan pikaisesti, Arjonen kertoo.

Kaarinan terveyskeskuksen päivystys on edelleen ruuhkautunut ja kiireettömiä vastaanottoaikoja on heikosti saatavilla. Sen sijaan laboratoriossa olisi nyt väljää.

– Jos on jäänyt esimerkiksi vuosikontrolliin liittyviä kokeita ottamatta, niin laboratoriossa olisi nyt hyvin aikoja. Vaikka itse kontrollikäynti olisi syksyllä, kannattaa käydä jo nyt kokeilla, Arjonen suosittelee.