Kimmo Hollménin kolumni: 162 yötä jouluun

0

Tätä kolumnia kirjoittaessani on 162 yötä jouluun ja lehden ilmestyessä luku on 157. Miksi sitten jo nyt joulu mielessä? Palataan ensin viime syksyyn.

Saimme Airiston Nuorkauppakamarissa idean projektista, jolla voidaan tuoda joulumieltä yksinäisille ikäihmisille. Varsinkin koronavuoden rajoitteiden myötä tämä ajatus tuntui entistä tärkeämmältä: joulukukan ja -tervehdyksen toimittaminen yksinäisille vanhuksille. Tämä nimettiin Operaatio Amaryllikseksi.

Paikallinen yhteistyö oli heti sujuvaa: kaupungin ikäihmisten palvelut lähtivät mukaan, kotihoidon kautta onnistui kukkien jakelu, kaarinalaiset kukkakaupat olivat heti mukana ja paikallislehti välitti tietoa mahdollisuudesta lahjoittaa joulukukka. Viralliseksi tavoitteeksi asetimme 50 kukkaa ja lopputulema oli yli 200!

Ja miksi tästä nyt heinäkuun helteillä kirjoitan?

Operaatio Amaryllis oli ja toivottavasti myös tulevana jouluna on loistava esimerkki yhteistyöstä, jossa voittajia ovat kaikki osapuolet. Julkisena toimijana Kaarinan kaupunki mahdollisti jakelun kaarinalaisille vanhuksille, tietoa jaettiin paikallislehden kautta, paikalliset yritykset saivat asiakkaita ja kamarin jäsenet hienon kohteen vapaaehtoistyölle. Ja tietenkin kaarinalaiset saivat helpon tavan lahjoittaa joulumieltä, ja mikä tärkeintä, kaarinalaiset vanhukset saivat joulutervehdyksen käsinkirjoitetun kortin kera.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten yritykset sekä kolmas sektori saadaan toimimaan saumattomasti yhteistyössä julkisen toimijan kanssa. Edessä siintävät uudet hyvinvointialueet ja kuntien tehtäväkentän radikaali muutos tuovat entistä enemmän mahdollisuuksia tehdä ja tuottaa palveluita yhdessä. Paikallisesti toteutettuna saadaan paljon hyvää aikaa – toivottavasti siis myös tulevana jouluna!

Kimmo Hollmén

Airiston Nuorkauppakamarin senaattori, Kaarinan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja