Kolmen kuukauden pysähdystä seurasi järisyttävä kasvu: Yrittäjä Nina Hamburg kertoo kokemuksistaan Meidän Mene(s)tys -kirjassa

0
Yrittämiseen liitetään Nina Hamburg mukaan vääriä mielikuvia. Hänen elämäänsä yrittäjyys on tuonut liikkumavaraa. Hamburgin tarina on mukana yrittäjien koronakokemuksista kertovassa kirjassa.

Täydellinen stoppi. Näillä sanoilla littoislainen yrittäjä Nina Hamburg kuvailee vuoden takaista kevättä.

Toisin kuin moni muu yrittäjä, henkilöstön kehittämispalveluja tarjoava Hamburg oli vielä koronaepidemian alkaessa toiveikas. Sitten keskeneräiset projektit päättyivät, eikä uusia toimeksiantoja tullut. Loppukevääksi sovitut toimeksiannot peruttiin.

– Siitä alkoi kolmen kuukauden tekemättömyys, psykologi ja kauppatieteiden maisteri muistelee.

Hamburgin tarina on mukana tänä keväänä ilmestyneessä Meidän mene(s)tys -kirjassa. Painotalo Painolan yrittäjä Johanna Saarinen on koonnut kirjaan yli 50 varsinaissuomalaisen pienyrittäjän koronakokemukset. Joukossa on onnistumisia ja menetyksiä.

Kolmen kuukauden hiljaiselo

Nina Hamburg, 40, perusti yrityksensä HRD Hamburgin keskellä finanssikriisiä 12 vuotta sitten. Osa piti ratkaisua pähkähulluna, sillä hänellä oli vakituinen työ HR-tehtävissä kansainvälisessä yrityksessä.

Nykyisin Hamburg tarjoaa henkilöstön kehittämispalveluja yrittäjänä. Hän hoitaa yritysten puolesta rekrytointeja, tekee henkilöarviointejaja sekä työkyvyn arviointeja, tarjoaa työyhteisökoulutuksia ja vetää yksilövalmennuksia.

– Työtäni voisi verrata lääkäriin tai kiinteistövälittäjään, joka tekee töitä yrittäjänä jonkun brändin alla. Minulla niitä brändejä, eli toimeksiantajia, on vain useampia.

Ensimmäisen korona-aallon alkaessa yritysten rekrytoinnit menivät Hamburgin mukaan täysin jäihin. Työntekijät eivät uskaltaneet vaihtaa työpaikkaa eivätkä työnantajat rekrytoida. Hamburg oli vetänyt yrityksissä osaamisen kehittämisen projekteja, mutta niitä ei oltu totuttu tekemään verkossa.

– Kaikki vastasivat, että katsotaan niitä valmennuksia sitten, kun päästään takaisin normaaliin, hän muistelee.

– Kevät ja alkukesä olivat alavireistä aikaa. En pystynyt ottamaan lunkisti ja nauttimaan vapaa-ajasta, koska en yhtään tiennyt, miten kauan tilanne jatkuu, hän jatkaa.

Historian paras liikevaihto

Käännekohta tapahtui kesällä. Hamburg oli jo ennen koronaepidemiaa tarjonnut yhdelle toimeksiantajalleen muutosturvapalvelua. Se tarkoittaa, että jos yritys joutuu irtisanomaan työntekijöitään, irtisanottuja työntekijöitä autetaan työllistymään uudelleen.

Koronan takia monissa yrityksissä käytiin yt-neuvotteluja, joten Hamburg haistoi, että muutosturvapalvelulle on tarvetta. Ennen koronaa muutosturvan osa oli ollut hänen kokonaistyömäärästään noin 5 prosenttia, mutta korona moninkertaisti tarpeen.

Syksyllä käynnistyivät myös rekrytoinnit kuukausien hiljaiselon jälkeen ja samalla verkkovalmennukset löivät itsensä läpi. Aiemmin Hamburgin toimeksiantajat olivat olleet pääasiassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, mutta yhtäkkiä hänellä oli asiakkaita ympäri Suomea. Hiljaiselo vaihtui järisyttävään työmäärään.

– Koronavuosi oli minulle hyvin kaksijakoinen. Oli alkuvuosi, jolloin ei tapahtunut yhtään mitään ja loppuvuosi, jolloin tein kaksin käsin töitä. Lopputuloksena tein parhaan liikevaihdon, mitä yritykselläni on koskaan ollut.

HRD Hamburgin liikevaihto kasvoi viime vuonna 13 prosenttia. Tästä vuodesta on tulossa Hamburgin mukaan vielä parempi.

Koronavuosi on tuonut yritykselle uusia asiakkaita. Toisaalta hän on pystynyt ottamaan vastaan myös enemmän toimeksiantoja, koska työmatkustaminen on vähentynyt radikaalisti.

– Mielenkiinnolla odotan syksyä, että mihin suuntaan työmäärä kääntyy. Nyt näyttää siltä, että olen yrittäjänä hyötynyt koronasta, mutta miten pitkälle se kantaa tulevaisuudessa? Itse tekisin mielelläni verkon kautta töitä jatkossakin.

Koronavuoden oivallukset

Meidän Mene(s)tys -kirjan toimittanut Johanna Saarinen kuvailee kirjan tekemistä voimaannuttavaksi kokemukseksi. Hän kertoo saaneensa toisten yrittäjien tarinoista uusia näkökulmia ja vertaistukea, mutta toisaalta projekti oli myös henkisesti raskas.

– Tarinoita oikolukiessa kyyneleet valuivat. Töitä tein välillä yömyöhään. Päällimmäisenä jäi mieleen yrittäjien sitkeys ja periksiantamattomuus, hän kuvailee.

Hamburg toivoo, että hänen kokemuksensa rohkaisisi edes jotakuta nuorta harkitsemaan yrittäjyyttä. Hänen omassa perhepiirissään ei ole muita yrittäjiä eikä hänellä yrittäjäksi ryhtyessään ollut selvää käsitystä yrittämisestä.

– Yritystä perustaessani ajattelin, että pärjään, kun olen sinnikäs ja yritteliäs. Koronavuosi on vahvistanut sitä käsitystä. Ei kannata luovuttaa heti ensimmäisen vastoinkäymisen edessä, vaan uskoa omaan tekemiseensä.

Yrittäjäksi voi tulla hänen mukaansa hyvin erilaisista taustoista. Hovirinnassa kasvanut ja Kaarinan lukion käynyt Hamburg on perheensä ensimmäinen ylioppilas.

– En koe olevani erityisen lahjakas, mutta olen ollut aina kova tekemään töitä. Kolmen lapsen äitinä koen myös, että yrittäjyys on helpottanut työn ja perheen yhdistämistä. Sen ansiosta olen voinut olla lasten kanssa kotona pidempään ja tehdä töitä niinä aikoina kuin minulle parhaiten sopii. Usein ajatellaan, että yrittäjänä oleminen on kuormittavaa, mutta minulle se on tuonut nimenomaan vapautta muuhun arkeen.

Meidän Mene(s)tys -kirjaa myydään kivijalkakaupoissa ja kirja on lainattavissa Vaski-kirjastoista. Lisätietoja kirjasta www.koronakirja.fi