Kolmetuhatta työpaikkaa ja kaksivuotiaana koulun penkille

0
Tero Elomaa viettää eläkepäiviään muun muassa soittamalla kansanmusiikkia Nytky-yhtyeessä. Laulut ovat 1800-luvulta, ja niitä löytyy nauhoitettuna Kansanprinteen laitoksella, jossa yhtye käy laajentamassa repertuaariaan. Rekilauluiksi kutsutut laulut ovat peräisin rengeiltä, jotka lauloivat niitä ajaessaan reellä metsätöihin.

Kaksivuotiaana kouluun, kovaa työtä sekä opinnoissa että työelämässä, yli kolmen tuhannen työpaikan luonti ja nyt rekilauluja kaksirivisellä. Näin voisi lyhyesti kuvata kaarinalaisen diplomi-insinöörin Tero Elomaan henkilöhistoriaa. Monessa on oltu mukana, mutta aina taustalta löytyy se yksi asia: kova työnteko.

Elomaa oli perustamassa suunnittelutoimisto Elomaticia, joka viime vuonna täytti 50 vuotta. Myöhemmin vuorossa oli Etteplan. Tänään ne työllistävät yhteensä yli 3000 henkilöä. Sen jälkeen hän oli mukana puuhaamassa ammattikorkeakoulua Turkuun.

Hyvä osaaminen ja kova työnteko ovat Elomaan mukaan ne tekijät, jotka ovat häntä elämässä eteenpäin vieneet.

Läksyjen teko toi tulosta


– Äiti oli kansakoulun opettaja Perttelissä, ja kun olin kaksivuotias, halusin hänen kanssaan luokkaan. Olin ihan hiljaa kaikkien takana, ja se touhu alkoi kiinnostaa. Nelivuotiaana osasin lukea, kirjoittaa ja laskea. Sittemmin yhteiskoulussa ja opinnoissa teknillisessä korkeakoulussa tein aina läksyt enkä pinnannut. Menestys tuli sen myötä, että vaan teki töitä.

Koneosastolta teknillisestä korkeakoulusta valmistuttuaan Elomaa oli suunnittelijaharjoittelijana Salossa, Tampereella ja Lahdessa. Sitten tie vei Turkuun, jossa mieleen tuli idea insinööritoimiston perustamisesta.

– Tein yrityksen perustamistoimet, hoidin tilaukset ja suunnittelin ensimmäiset koneet. Työt lähtivät hyvin käyntiin, ja suunnitteluosaamisen maine lisääntyi. Porukkaa piti jatkuvasti palkata lisää, ja Elomatic sai hyvän alun. Aika oli kasvun aikaa, ja suunnittelua tarvittiin paljon. Tilauksia ja asiakkaita riitti. Suunnittelin paljon nostureita sekä murskaus- ja seulontalaitteita.

Lisää yrityksiä


Parin vuoden kuluttua tuli tarjous isosta työmäärästä Toijalan Teräsvalmisteelta, mutta kun asiakkaan tuotteen nimi oli Elematic, niin suunnittelun tilaaminen Elomatic-nimiseltä yritykseltä ei ollut houkuttelevaa.

Kun töitä luvattiin riittävän, perusti Elomaa Kaarinaan viisi vuotta myöhemmin uuden yrityksen, Prosessikoneen, jonne hän siirtyi.

– Tilauksia olisi tullut niin paljon kuin kerkisi tekemään, ja taas sain alkaa palkata lisää väkeä. Samoin kuin Elomaticiin, onnistuin saamaan hyviä suunnittelijoita. Hyvä tuntuma alaan auttoi valitsemaan hyviä alaisia. Aika pian suunnittelijoita oli kolmekymmentä. Siten Partek osti Teräsvalmisteen ja työmäärä lisääntyi hurjaksi, jolloin keräsin osaavan porukan ja perustin vuonna 1989  Etteplanin. Siltä kaikki Partekin monet tehtaat tilasivat suunnittelua.

Työt tulivat maineella ja työtä tekemällä


Ennen korona-aikaa Etteplanissa oli 2500 suunnittelijaa ja Elomaticissa vähän yli tuhat. Nyt Etteplanilla on paljon muitakin isoja asiakkaita.

Tero Elomaa antaa paljon kiitosta kumppaneilleen ja heidän osaamiselleen. Hän nostaa jatkuvasti esille asioista selville ottamisen tärkeyden sekä bisnesmoraalin.

Markkinoinnin Elomaa hoiti kiertämällä muutaman päivän kuukaudessa isoissa firmoissa.

– Semmoinen kokemus niistä jäi, että kun viidennen kerran meni käymään, silloin sai kokeeksi jonkun homman. Jos asiakas oli tyytyväinen, yhteistyö jatkui. Eivät ne työt itsestään tulleet, omalla työllä ja omalla maineella ne piti hankkia, sanoo Elomaa.