Tuula Halttusen kolumni: Kaikki maalaamaan veteraanipuistoon

0

Heinäkuun 10. päivä on Helene Schjerfbeckin (1862– 946) syntymäpäivä ja se on nimetty Suomen Kuvataiteen päiväksi. Tavoitteena on ollut saada kuvataiteelle oma nimikkopäivä ja näin lisätä kuvataiteen merkitystä ja arvostusta Suomen kulttuurielämässä.

Suomen Akvarellitaiteen yhdistys vietti liputtaen kuvataiteen juhlapäivää ensi kertaa vuonna 2004. Liputus sai erityistä arvokkuutta sisäministeriön antaessa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi siitä suosituksensa 7.4.2017. Vaikka Kuvataiteen päivä ei olekaan varsinainen virallinen liputuspäivä, se on yleistymässä. Virallisia liputuspäiviä ovat muun muassa Kalevan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä helmikuussa ja Jean Sibeliuksen päivä eli suomalaisen musiikin päivä joulukuussa. Liputtaminen 10.7. korostaa kuvataiteen merkitystä ja vahvistaa sen arvostusta maamme kulttuurielämässä. Päivämäärällä on haluttu myös nostaa naisten näkymistä kulttuurin alalla, sillä naisten liputuspäiviä kalenterissa on vain yksi: Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä.

Suomen Kuvataiteen päivän vietto on saanut kannattajia niin yksityistä kuin yhteisöistä. Keskeisessä asemassa ovat olleet yhdistykset, galleriat ja museot. Myös monet kunnat ovat osana kulttuuritointaan järjestäneet juhlapäiviä. Tapahtumissa on ollut keskeisellä sijalla maalaustapahtumat, joissa kuka tahansa voi maalata, piirtää tai ottaa osaa yhteistaideteoksen tekemiseen. Varsinais-Suomessa maalaustaide oli erityisesti esillä Turun ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011. Kulttuuripääkaupunkisäätiö järjesti maalaustapahtuman eri kohteissa Turussa. Kuvataiteen päivän päätapahtumaa vietettiin Wäinö Aaltosen museossa.

Kaarinan Taideyhdistys aloitti Kuvataiteen päivien järjestämisen Kaarinassa vuonna 2018. Ensimmäinen maalaustapahtuma oli Turussa Kupittaan siirtolapuutarhassa. Kaikille avoimessa tapahtumassa maalattiin puutarhan mökkejä ja ihanaa kasvillisuutta. Seuraavana vuonna tilaisuutta suunniteltiin pidettäväksi Luonnonvarakeskuksessa Arboretum Yltöisissä Piikkiössä, mutta liikenneongelmien takia päädyttiin Koriston talleille. Viime vuonna yhdistys järjesti maalaustapahtuman Sysilahden puutarhassa Paraisilla. Puutarhan monipuolinen kasvistoa tallennettiin monin eri tekniikoin.

Ensi lauantaina 10.7. kello 11 alkaen vietetään suurta maalaustapahtumaa Kaarinassa Veteraanipuistossa kaupungin luvalla. Kaikki ovat tervetulleita paikalle maalaamaan tai seuraamaan tapahtumaa. Taideyhdistys tuo paikalle maalaustelineitä ja tarvikkeita. Taiteella on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Tule ja ota taide omaksesi.

Kirjoittaja: Tuula Halttunen