Koronatapausten määrä lähti Kaarinassa jälleen nousuun – Lomailijat peruvat rokoteaikojaan

0
Tiedossa olleiden uusien koronatapausten määrä Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusien koronatapausten määrä lähti Kaarinassa jälleen nousuun. Viime tiistain jälkeen uusia positiivisia näytteitä tuli kaarinalaisilta 7, kun viikkoa aiemmin määrä oli noin puolet tästä.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut THL:n mukaan 596 koronatapausta.

Ihmisten lomailu vaikeuttaa koronatapausten jäljitystä, kertoo Päivi Jokiranta Kaarinan terveyskeskuksesta. Kun ihmiset liikkuvat paljon eri paikoissa, vaatii työtä saada selville, mistä virus on tarttunut.

Jokiranta on geriatrian ylilääkäri, jonka moni tuntee Kaarinan terveyskeskuksen vuodeosastolta. Kesälomien vuoksi hän on parhaillaan ainoa työssä oleva ylilääkäri ja pääsi kertomaan Kaarina-lehdelle epidemiatilanteesta.

66% rokotettu

Koronarokotuksen ensimmäisen piikin on tällä hetkellä saanut 66% kaarinalaisista, kakkosannoksen 27%. Muissa lähikunnissa on menty hieman eri tahtiin: keskimäärin koko maakunnassa ykkösrokotteen on saanut 63% ja kakkosrokotteen 29% väestöstä.

Pop up -rokotuksista on saatu Kaarinassa hyviä kokemuksia.

– Koronapakussa Hovirinnan rannalla annettiin 105 rokotetta muutamassa tunnissa. Kyllä tämä oli hyvä tulos, ja käytäntöä jatketaan! Rokotukseen tuli ihmisiä, joita emme tavallisesti ole tavoittaneet, ja tämä helpottaa syksyä, Jokiranta iloitsee.

Sen sijaan ongelmana on ollut, että kesälomien vuoksi monet peruvat kakkosrokoteaikansa tai eivät vain tule varattuna aikana paikalle.

Turussa kaksinkerroin

Kaarinan ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä suhteessa asukaslukuun on viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan alkanut laskea. Viime viikolla ilmaantuvuusluku oli Kaarinassa 71, nyt enää 44.

Ilmaantuvuusluku, joka on yli 50, on yksi kriteeri sille, että alue luokitellaan koronaepidemian vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Kaarinassa on tartuntoja keskimäärin vain puolet siitä mitä Turussa, jossa ilmaantuvuusluku on 98.

Myös Kaarinan naapurikunnista Paraisilla ja Liedossa liikkuu koronavirusta: ilmaantuvuusluku on Paraisilla 79 ja Liedossa 75. Paimiossa ilmaantuvuusluku on vain 18.

Isoimmat maakunnan ilmaantuvuusluvut löytyvät Kemiönsaarelta (136), Raisiosta (133) ja Pöytyältä (109).

Helteet saavat haavat tulehtumaan

Tämän kesän helteet ovat näkyneet Kaarinan terveyskeskuksessa. Varsinkin ihoinfektioita ja korvavaivoja on ollut paljon. Pienet ihorikot kannattaakin hoitaa nyt huolella, sillä ne tulehtuvat tähän vuodenaikaan herkästi.

– Varsin vähän on kuitenkin ollut vanhuksia tiputuksessa kuivumisen takia, miettii Jokiranta.