KATSO VIDEO: Luukas Lahtisen valmistama kello raksuttaa vastedes rehtorin työhuoneessa

0
Auranlaakson koulusta yläkouluun siirtyvä Luukas Lahtinen antoi rehtori Matti Kalliolle muistoksi itse tekemänsä kellon.

Auranlaakson koulun rehtori Matti Kallio sai erityisen lahjan koulun päättäjäispäivänä. Kuudesluokkalainen Luukas Lahtinen ja hänen isänsä Matti Lahtinen antoivat Kalliolle itse tehdyn, vanhanaikaisen puisen seinäkellon lahjaksi.

Kallio opetti Luukas Lahtiselle matematiikkaa ja teknistä käsityötä, joten he ajattelivat kellon sopivan täydelliseksi lahjaksi. Lahtisten perhe on myös ollut tyytyväinen koulun toimintaan, ja kello toimi kiitokseksi hyvästä opetuksesta.

Todellinen yllätys

Kallio kertoo olleensa hyvin yllättynyt lahjasta. Koulun päättäjäispäivänä todistusten jaon jälkeen Lahtiset olivat paljastaneet, että ovat tekemässä lahjaa, joka oli vielä hieman kesken. Vielä silloin Kalliolle ei paljastettu, millainen esine oli kyseessä.

– Olin otettu, koska rehtorina en osannut edes odottaa lahjoja oppilailta. Niiden saaminen on tavallisempaa luokanopettajana, Kallio kertoo.

Odotus kesti puolitoista viikkoa, kunnes 16.6. keskiviikoksi sovittiin tapaaminen koululle, jolloin lahjan luovutus tapahtui.

Kellon nähdessään Kallio huomasi heti, että lahjaan oli käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Persoonallinen lahja sai viimeisen silauksensa koulun käsityöluokassa, missä annettiin käytönopastus ja kello viritettiin yhdessä Lahtisten kanssa.

– Se oli hetki, jota ei unohda. Aikaa meni puolitoista tuntia kun katsottiin, miten kello toimii, Kallio muistelee.

Opettajana hän arvostaa kelloa paljon, koska ymmärtää ettei sitä ollut helppo tehdä, vaikka ohjeita onkin käytetty apuna.

Tekemiseen tarvittiin sinnikkyyttä, esimerkiksi kellon heilurin varren oikea materiaali löytyi kokeilemalla. Ohjeen mukaista hiilikuituvartta ei ollut saatavilla. Ensin kokeiltiin puukeppiä, jonka jälkeen sovitettiin muoviputkea, mutta kummatkaan eivät saaneet koneistoa käymään. Oikeanlaiseksi materiaaliksi osoittautui loppujen lopuksi alumiini.

Moderni tekotapa

Innoittajana kellon rakentamiseen oli halu yhdistää uutta teknologiaa perinteisen materiaalin kanssa. Kellon koneisto on valmistettu kokonaan koivuvanerista, mutta puuosat leikattiin hyödyntämällä CNC jyrsimenä toimivaa robottia. Luukas Lahtisen isä halusi myös tällä tavoin näyttää pojalleen, miten ohjelmointi ja robotiikka voidaan yhdistää.

Kallio kertoo Lahtisten olleen avoimia kellon rakennusprosessiin liittyvissä asioissa ja he ovat jopa tarjoutuneet näyttämään, miten koneiston osat tehtiin.

– Hauskin juttu on se, kun kellolla sanottiin olevan elinikäinen takuu! He ovat luvanneet auttaa jos tulee ongelmia, ja vararattaita on jo tehty, Kallio nauraa.

Katso täältä, miten kello käy!