Lampaat kesätöissä – Kaarinassa sijaitsee Turun kaupungin laidunmaita, joiden kunnossapidosta huolehtivat eläimet

0
Lampaita saa käydä Vaarniemen laitumella aidan takaa katsomassa ja heinääkin niille saa halutessaan syöttää.

Heinikon seasta kuuluu vaimea määkynä ja plaadiplaa.

Kaarinan Vaarniemen laitumella on kesää viettämässä lammaslauma, jolla on tärkeä tehtävä. Lampaiden ansiosta niityt pysyvät avoimina ja näin myös luonnon monimuotoisuus lisääntyy, kun elintilaa vapautuu linnuille, pieneliöille ja kasveille.

– Ilman laiduntamista alueet pusikoituisivat ja niihin kasvaisi puustoa. Laiduntamisen ansiosta myös näköalat merelle säilyvät, maatilaintarkastaja Timo Sirkiä Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta kertoo.

Turun kaupungilla on laidunmaita on yhteensä 200 hehtaaria, joissa kesän aikana laiduntaa lampaiden lisäksi myös hevosia, ylämaan karjaa sekä hereford-karjaa. 

Myös Kaarinan Vaarniemen laidun on sijainnistaan huolimatta Turun kaupungin omistama alue. Toinen Turun kaupungin laidunmaa Kaarinassa sijaitsee Kuusiston kartanon läheisyydessä. 

– Tai itse asiassa kartanon läheisyydessä on Turun kaupungin peltokin, mutta paikka jossa tällä hetkellä laiduntaa Hereford-karjaa on alue, joka on myyty valtiolle, Sirkiä kertoo.

Parikymmentä vuotta laiduntamistaTurun kaupungin laidunmaille tulee eläimiä ympäristökuntien maatiloilta. Sirkiä kertoo, että laiduntamista on kaupungin mailla hyödynnetty jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. 

– 1990-luvulla jo aloitettiin se on kasvanut vuosi vuodelta. Kaarinassa on laidunnettu kymmenisen vuotta, hän kertoo.

Vaarniemen pellon lampaat ovat kemiöläiseltä Iloinen lammas -nimiseltä tilalta, jolla on eläimiä laiduntamassa myös Turun Paattisilla sekä Hirvensalossa. 

– Lampaamme on ollut Kaarinassa laiduntamassa kuutisen vuotta, kertoo Nenad Gojanovic Iloinen lammas -tilalta.

Vaarniemessä on tilan lampaita joka kesä kuudesta kahdeksaan kappaletta.

Viisi kuukautta laitumellaLampaille riittää laitumella syötävää koko kesäksi.

– Keskimäärin ne ovat laitumella viitisen kuukautta, toukokuulta lokakuulle, Gojanovic sanoo.

Hän kertoo, että lampaat nauttivat laitumella olosta. Niillä on laitumella laavu, johon mennä aurinkoa ja sadetta suojaan ja vettä tarjolla. Muutoin ne pärjäävät jotakuinkin itsekseen, eikä niitä tarvitse käydä kesän aikana varsinaisesti hoitamassa.

– Välillä käymme katsomassa ja jos lammas esimerkiksi odottaa vauvaa, silloin se tarvitsee parempaa rehua. Läheisen kartanon omistajat myös vähän katsovat lampaiden perään ja soittavat meille jos on jotain, Gojanovic kertoo.

Lampaita saa laitumella käydä aidan takaa katsomassa ja heinääkin niille saa halutessaan syöttää.

– Heinää saa antaa, tai vaikka lehtiä ja kukkiakin, sekä hiukan leipää. Kaali on sellainen, mitä lampaiden vatsa ei oikein kestä. Lapset tykkäävät niitä kesän mittaan käydä ruokkimassa, Gojanovic kertoo.