Liikennesäännöt koskevat jokaista

0

Viime viikon Kaarina-lehdessä oli artikkeli, josta tuli poikkeuksellisen paljon palautetta. Voivalassa auton alle jääneen tytön tarina tuntui koskettaneen monia, mutta saimme jutusta myös kritiikkiä.

Eräs palautteen lähettäjä arveli, että annoimme aiheelle niin paljon palstatilaa, koska auton alle jäi kaupunginvaltuutetun lapsi. Tämä ei pidä paikkaansa.

Voivalassa kesäkuun alussa sattunut onnettomuus huomioitiin useissa tiedotusvälineissä ja se herätti keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Kaarinaan ei laskeudu joka päivä pelastushelikopteri. Monen mieltä painoi, miten auton alle jääneen lapsen kävi.

Hatunnosto isälle ja tytölle, jotka olivat halukkaita kertomaan onnettomuudesta. Heidän omakohtainen kokemuksensa on miljoona kertaa tehokkaampaa liikennevalistusta kuin yksikään mainoskampanja tai -video.

Saimme myös kritiikkiä sanavalinnoista. Eräs palautteen lähettäjä ihmetteli, miksi onnettomuusuutisissa suojellaan autoilijoita. Miksi emme kirjoita, että autoilija ajoi lapsen päälle suojatiellä? Lyhyt vastaus on, että koska emme tiedä, mitä tapahtui.

Voivalan onnettomuuden osalta onnettomuustutkinta on kesken, eikä lehden tehtävänä ole arvioida, kenen syytä onnettomuus oli.

Yleisesti ottaen autoilijoilla olisi varmasti parannettavaa, mitä tulee kevyen liikenteen huomioimiseen, mutta myös jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä on vastuunsa liikenteessä. Välillä autoilijana tuntee itsensä voimattomaksi, kun pyöräilijä tai kävelijä koukkaa kulman takaa katsomatta tielle. Etenkin räjähdysmäisesti yleistyneet sähköpyörät ja -laudat ovat usein mukana vaaratilanteissa.

Mielestäni Kaarina-lehden juttu on onnistunut tehtävässään, jos jokainen muistaisi olla varovaisempi liikenteessä.