Mielipitei: Miksi maanviljelijöitä rangaistaan, kaupunkia ei?

0

On outoa, ettei julkinen toimija joudu Piikkiönlahteen joutuneesta jätevesivuodosta vastuuseen. Outoa myös on, ettei Kakolan puhdistamossa olla kiinnitetty lainkaan huomiota, että suuri määrä jätevettä (normaaliin verrattuna) jää tulematta puhdistamoon.

Raisiossa oli vastaava jätevuoto vuonna 2019, jolloin Raisionjokeen päätyi 35 miljoonaa litraa jätevettä, eikä silloin langetettu mitään sakkoja tai seuraamuksia kenellekään. Varmaan näin tulee tapahtumaan myös Piikkiön vuodon osalta.

Itse viljelen maata Kuusistossa ja olen vastuussa lannoitemääristä, joita pellolle levitetään kylvön yhteydessä. Jos laskennallinen maksimi sattuisi ylittymään inhimillisen erehdyksen vuoksi, ei tämä pelastaisi minua mitenkään, vaan Elyn tarkastaja määräisi minulle seuraamuksia ja joutuisin maksamaan takaisin ympäristö- ja muita maataloustukia.

Oma ravinnekuormitukseni on 30 hehtaarin viljelykselle tänä vuonna ollut 2620 kg typpeä ja fosforia 52 kg. Nämä menevät viljakasvien käyttöön, joten todellisuudessa vesistöön ei näistä päädy juurikaan. Nyt, kun Piikkiönlahteen vuoti kahdessa viikossa arviolta 12 miljoonaa litraa täysin puhdistamatonta jätevettä (sateettoman jakson vuoksi ei joukossa ole edes hulevesiä, vaan pääosin siis jätevettä), tämä tarkoittaa kuormituksena arviolta 670 kg typpeä ja 100 kiloa fosforia. Ja juuri fosfori on se, joka vie merta heikkoon tilanteeseen ja jonka valumista maanviljelijöitä on syytetty.

Kimmo Hollmén

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja (kesk.)