Miksi kuntosaleja ei avata nuorille? Nuorisovaltuuston puheenjohtaja tyytymätön päätökseen

0
Nuorisovaltuusto esitti toimenpide-ehdotuksen, että kaarinalaisnuoret pääsisivät maksutta kaikille kaupungin kuntosaleille.

Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rasmus Hakala on pettynyt teknisen lautakunnan päätökseen, joka koskee nuorten maksuttomia kuntosalivuoroja.

Kaarinan nuorisovaltuusto teki keväällä aloitteen, että kaarinalaiset 9. luokkalaiset ja toisen asteen opiskelijat pääsisivät maksutta kaikille Kaarinan kuntosaleille. Aloitetta käsiteltiin teknisessä lautakunnassa.

Tekninen lautakunta hyväksyi pohjaesityksen, jonka mukaan nuorille ei avata ovia kaikille kaupungin kuntosaleille, vaan sen sijaan kehitetään Mihi-toimintaa, jossa Kaarinan kaupunki on jo mukana. Mihi-toiminta on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille

Kaarinassa on Mihi-toiminnan puitteissa tarjottu nuorille ilmaisia sulkapallo- ja salibandyvuoroja, tanssia sekä kuntosalivuoroja Keskurin kuntosalilla. Ongelmana on ollut, että vuoroilla on ollut vähänlaisesti käyttöä. Mihi-toimintaa aiotaan syksystä alkaen laajentaa niin, että nuorille tarjotaan maksuttomia vuoroa Keskurin lisäksi muutamana päivänä viikossa ainakin Littoisten monitoimitalon ja uimahallin kuntosaleilta.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja on harmissaan siitä, ettei nuoria kuultu päätöksenteossa.

– Mihi-toiminta on hieno asia, mutta ei vastaa yhtään siihen, mitä me olisimme halunneet. Ajatuksenamme oli, että kaikki Kaarinan kuntosalit olisivat maksuttomasti nuorten käytössä esimerkiksi arkisin kello 17 asti niin, että nuoret pääsisivät mahdollisimman matalalla kynnyksellä liikkumaan, mutta eivät kuitenkaan veisi tilaa maksavilta asiakkailta, Hakala taustoittaa.

Vastaavanlainen käytäntö on hänen mukaansa ainakin Turussa, Liedossa ja Vantaalla. Hakalan mukaan Mihi-toiminnassa ei käydä, koska monet nuoret haluavat nimenomaan liikkua itsenäisesti eikä niin, että ohjaaja on paikalla.

– Asiaa valmistellut liikuntapäällikkö Tapio Svärd toteaa itsekin selvityksessä, ettei Mihi-toiminnassa ole ollut kävijöitä. Eikö nyt olisi aika kokeilla jotakin uutta? Hakala ehdottaa.

Hakala sai tukea useilta kaupunginvaltuutetuilta. Nuorisovaltuusto ei pysty palauttamaan toimenpide-ehdotusta uudelleen valmisteltavaksi, mutta teknisen lautakunnan esittelijänä toimiva Jyrki Haapasaari lupaa ottaa syksyllä puheeksi kesäkuun valtuustossa käydyn keskustelun lautakunnan kanssa.