Mökki Gallerian pihalla syntyy livetaidetta öljyväreillä – Jarkko Rantanen maalaa muotokuvia kesän ajan

0
Keskeneräisissä maalauksissa malleina vasemmalla jutun kirjoittaja Anna Keränen ja oikealla Markus Rantanen.

Rauhalinnassa sijaitsevan Mökki Gallerian pihalla taiteilija Jarkko Rantanen maalaa muotokuvia vehreässä ja rauhallisessa ympäristössä. Viime aikoina on tullut maalattua myös maisemia mallin puuttuessa.

Rantanen piirteli jo pikkupoikana. Lukion jälkeen syttyi vahva palo opiskella taidetta vakavissaan ja saada siitä ammatti. Rantanen sai kannustusta lukion kuvaamataidon opettajaltaan näyttäessään tälle töitään. Hän opiskeli Turun Taideakatemiassa maalaten muotokuvia jo silloin, ja on ollut alalla valmistumisen jälkeen 15 vuotta.

– Taiteilijan ammatti on edelleen monelle ihmetyksen aihe. Tämä ei ole helppoa hommaa, hän sanoo.

Taiteilija muutti seitsemän vuotta sitten Piikkiöön kaivatessaan maaseutumaista rauhaa. Korona on vaikuttanut hänen työhönsä melko vähän

Yksi viime aikojen isoimpia projekteja on ollut Ähtärin Pirkanpohjan taidekeskuksen 15 tekijää -nimisen näyttelyn kuratointi. Myös Rantasen omia teoksia on näyttelyssä mukana.

Ähtäri on taiteilijan synnyinpaikka ja hän oli Pirkanpohjan taidekeskuksessa lukion jälkeen harjoittelussa. Rantasen omaan taiteeseen ja ajattelumaailmaan vaikutti vahvasti Pirkanpohjassa harjoitteluaikana nähty Cobra-ryhmän 50-lukulainen, värikäs, avantgardemainen ja abstraktin ekspressionistinen näyttely, joka kuvasti pettymystä ihmiskuntaa kohtaan maailmansotien jälkeen.

Istui kuin kotona

Näyttelyiden lisäksi Rantanen on kutsunut työhuoneelleen muotokuvamalleja vuoden alusta lähtien.

– Ihmisillä on koronan takia ollut enemmän aikaa tulla malliksi. Moni on innoissaan, että käy edes jossain. Livenä maalaaminen nähdään myös kiehtovana, Rantanen kuvailee.

Kesällä Rantanen maalaa muotokuvia työhuoneen sijaan Mökki Gallerian pihalla.

– Tällaisen öljymaalauksen pitkäjänteinen tekeminen ja mukaan saaminen on ainutlaatuista, vieläpä Suomessa. Euroopassa on totuttu näkemään katutaiteilijoita, jotka maalaavat pilakuvia tai pikaisia muotokuvia, mutta ei mitään aivan tällaista, Mökki Gallerian omistaja Sibel Kantola sanoo ja lisää, että mallina olo on erityinen ja rento tilaisuus, joka on kaikkia varten.

Rantanen haluaa kuvata ihmisen tilassa, ikuistaa sekä erityisen että rennon hetken. On tärkeää, että jokainen malli istuu niin työhuoneella kuin Mökki Gallerian pihalla samalla tuolilla suunnilleen saman taustan ympäröimänä. Ulkona maalaaminen on vanha taiteenmuoto, josta Rantanen nostaa esimerkiksi Claude Monet’n työt, nykyisyys ja taidehistoria siis kohtaavat.

Maalaaminen alkaa kokonaisuuden hahmottelulla, lähtökohtana on hahmon sommittelu pohjalle. Kasvoissa näköisyys rakentuu mittasuhteiden kautta, mutta valokuvantarkkuus ja yksityiskohtien näpertely eivät ole tärkeintä. Rantanen ei myöskään halua ylikorostaa mallin silmiä.

– Yritän tuoda ihmisen persoonallisuutta esiin, Rantanen sanoo.

Jotta ihmisen persoonallisuus näkyisi, Rantanen kehottaa istumaan kuin kotona, itselle luonnollisessa ja ominaisessa asennossa, muuten malli saattaa näyttää aivan erilaiselta noustessaan tuolilta.

Malliin tutustuminen vie aikaa, joten maalaamisen ohessa Rantanen jutustelee ja pitää yllä vuorovaikutusta, jottei olisi pelkkä tarkkailija eikä tilanne luiskahtaisi hiljaisen ja kiusallisen pönötyksen puolelle. Kun kaikki on luonnollista ja rentoa, maalaus onnistuu.

Rantasen mukaan on helpointa maalata vanhempia ihmisiä, erityisesti miehiä, sillä kasvoissa näkyy selkeitä piirteitä, uurteita, on tarttumapintaa.

Ei yksin kuninkaallisille

Vaikka muotokuvat ovat taiteilijan näkemyksiä malleista, palaute on ollut pääasiassa positiivista. Ihmiset kaipaavat uusia kokemuksia ja haluavat ikuistaa itsensä

– Harva on ollut aiemmin mallina, joten ilmassa on positiivista ihmetystä. Ihmiset ovat uteliaita, kaivataan uusia kokemuksia, jotkut haluavat päivittää käsityksiään muotokuvista. Kuka tahansa voi tulla malliksi, eikä siitä tehdä numeroa, Rantanen luettelee.

Muotokuvat ovat nousemassa uudelleen suosioon nyt kun ei tarvitse olla kuninkaallinen tai muuten parempaa väkeä nähdäkseen itsensä kankaalle ikuistettuna. Ennen ihmiset ajattelivat muotokuvien olevan pönöttämistä ja vanhanaikaisia, mutta nykyisin ne nähdään uutena juttuna ja kokeilunarvoisena, vaikka niille saattaa hintaa tullakin. Ihmisillä on tarve ikuistaa itsensä tietynlaisena tiettynä hetkenä tavalla, joka ei valokuvasta välity.

– Mallina oleminen on arkista itsensä kuvauttamista, hetkellisyyttä, Rantanen sanoo. Muotokuvan pyytämiselle ei tarvitsekaan olla syynä syntymäpäivää tai muuta juhlaa, mutta jos ihminen varta vasten pyytää muotokuvan, sille mietitään jo tekovaiheessa sopiva ripustuspaikka.

Nyt syntyvät muotokuvat ovat osa 40 teoksen kokonaisuutta, jonka näyttelypaikka ei ole vielä selvillä. Rantasen viime vuoden syyskuun Pitsipiknik-tapahtumassa tehtyjä maalauksia tulee olemaan esillä elokuussa Mökki Galleriassa pidettävässä näyttelyssä kahden muun taiteilijan töiden ohella.

Heinäkuussa Mökki Galleriassa on luvassa on Kristiina Tarkiaisen näyttely ja kaksi herkkuiltaa, joihin huippukokki J. J. de Nier valmistelee kymmenen ruokalajin illalliset.