Pääkirjoitus: Älä keuli

0

Kymmenien mopojen öisiä kiihdytysajoja keskellä taajamaa aamuviiteen saakka. Kaahaamista mopolla jalankulkijoiden joukossa, jatkuvaa pärräämistä, haistattelua niille, jotka yrittävät asiasta huomauttaa.

Asukkaiden kokemusten perusteella mopoilijoiden käytöksessä on Kaarinassa merkittävästi parantamisen varaa, on ollut pitkään ja varsinkin tänä kesänä. Läheltä piti -tilanteita on paljon, asukkaiden yöuni on mennyt ja uhitteleva käytös liikenteessä herättää yleistä pelkoa.

Toisaalta merkittävää parantamisen varaa on aikuistenkin käytöksessä. Itselläni silmät aukesivat, kun oma poikani lähti mopolla liikenteeseen. Autot ohittelivat häntä mielenosoituksellisesti hihaa hipoen ja käsimerkkejä näyttäen. Tällä aukeamalla mopoilijat kertovat vielä rajummista kohtaamisista.

Entä jos räyhäisimme aina kadulla kaikille keski-ikäisille, koska niin moni keski-ikäinen on törttöillyt liikenteessä? Mitä motivaatiota mopoilijoilla on toimia fiksusti, jos heille joka tapauksessa haistatellaan?

Toisaalta toisten aikuisten kesken liikkuu ”antakaa poikien olla poikia, itsellänikin oli nuorena viritetty mopo” -asennetta. Tällaiset kommentit antavat nuorille henkisen vapaalipun siihen, että ei lakeja tarvitse noudattaa ja ohuilla verukkeilla saa vaarantaa turvallisuutta sekä olla piittaamatta muista. Tätä asennetta ei kaivata liikenteeseen, sen enempää nuorten kuin aikuisten joukkoon.

Murrosikäisillä on oikeus olla liikenteessä eivätkä muut mopoilijat ole vastuussa rellestävän joukon tekemisistä. Silloinkin, kun mopoilija häiriköi, aikuisten tehtävänä on näyttää mallia asiallisesta käytöksestä, ei lietsoa uhmaa. Kypärän alla on alaikäinen, joka vasta opettelee yhteiskunnan pelisääntöjä.

Maria Kesti