Piispanpäivillä saamelaista nukketeatteria ja keskiaikaista vokaalilaulua

0
Teatteriesitys Datum in custu -tapahtumassa muutaman vuoden takaa.

Tulevana viikonloppuna Kuusiston linnanraunioilla päästään viettämään piispanpäiviä, ellei meidän aikamme kulkutauti puutu tapahtumien kulkuun. Tapahtuma on Kaarinan kaupungin ja seurakunnan yhteinen.

Lauantaina iltapäivällä pidetään tuttuun tapaan perhetapahtuma Datum in Custu. Sen aikana päästään kulttuurikierrokselle raunioille, katsellaan nukketeatteria ja leikitään yhdessä. Illalla Kuusiston kirkossa Stella aboensis esittää vokaalimusiikkia keski- ja renessanssiajan Turusta ja Euroopasta. Sunnuntaiaamulla on vuorossa pyhiinvaellus Lemun taistelun muistomerkiltä Kuusiston kirkkoon, jossa pidetään kansanlaulukirkko.

Nukketeatteria lauantaina esittää Taiga-Matto. Äiti maa on yhdistelmä siperialaisesta ja saamelaisesta kansansadusta, jossa Äiti maa oli kuullut rikkaan henkilön olevan tyly ja itsekäs. Äiti maa yritti luonnonilmiöillä vaikuttaa häneen mutta ei onnistunut ja piiloutui tunturiin.

Turun Vanha Musiikki ry:n vokaaliyhtye Stella aboensis on aiemmin esiintynyt virtuaalisilla Keskiaikaisilla markkinoilla. Esittäjät ovat vanhaan musiikkiin erikoistuneita ammattimuusikoita. Yhtyeen lauantaisessa konsertissa kuullaan muun muassa Piae Cantiones -hymnejä.

Sunnuntain pyhiinvaellus on noin kahdeksan kilometrin mittainen, ja mukaan voi liittyä matkan varrelta. Reitti kulkee Lemun taistelun muistomerkiltä Pyhän Katariinan polkuja, Hantuntietä ja Kartanontietä pitkin Koriston Talleille. Talleilta vaellus jatkuu Koriston rantatien, Hovirinnan rannan ja Kärjen kautta Papinholman seurakuntakodille. Papinholmasta jatketaan Saaristotietä ja Linnanrauniotietä kirkolle.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät esimerkiksi Kaarina-lehden Menomonosta.