Pop up -rokotukset jatkuvat Kaarinassa tänään: “Rokotteen ottaminen on yksilön vastuu yhteiskunnassa”

0
Kaarinalainen Niilo Pakkanen ottaa rokotteen oman sekä muiden terveyden vuoksi.

Vielä viikko sitten pop up -koronapaku oli pelkkä idea tavallista helpommin lähestyvämmästä tavasta antaa koronarokote. Ajatus muuttui konkreettiseksi viime torstaina Hovirinnan rannalla, kun kirkkaanpunainen pakettiauto avautui uteliaiden katseiden alla ensimmäistä kertaa.

– Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset, joita kaikilla nuorilla ei välttämättä ole. Puhelimessa jonottamiseen on suurempi kynnys, Kaarinan terveyskeskuksen avosairaalanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen kertoo.

Koronapaku tarjoaa helpon mahdollisuuden astella paikalle ilman varausta. Kakkosrokotteen aika varataan samalla käynnillä.

”Kunpa kaikki ottaisivat rokotteen”

Yleinen ilmapiiri rokotuspaikalla Hovirinnan rannassa on varma. Paikalla olevat nuoret haluavat ottaa rokotteen omasta tahdostaan.

Kaarinalaiset 17- ja 16-vuotiaat Emma ja Aura Rantamäki pohtivat omia kantojaan rokotteen ottamiselle. Heille ottaminen oli itsestäänselvyys alusta saakka.

– Ensimmäinen ajatus oli, että haluan rokotteen pian ja toivon, että mahdollisimman moni ottaisi sen, Emma kertoo.

Hän kuitenkin painottaa, että sen ottaminen on jokaisen oma valinta. Auralla on jyrkempi kanta.

– Mielestäni rokotteen ottaminen on jokaisen vastuu yhteiskunnassa. Jos sitä ei ota, ei kanna omaa vastuutaan yhteiskunnan jäsenenä, Aura miettii.

Vahvoja mielipiteitä

17-vuotias kaarinalainen Kitka Kirttimäki tuli ottamaan rokotteen, koska aikaisemmin ei sille ollut ollut tarpeeksi aikaa. Hän koki koronan leviämisen ja rokotteen nopean valmistamisen pelottavana, mutta edes piikkikammo ei ollut este.

Hän kertoo, että parin kaverin ajatukset aiheuttivat epävarmuutta mutta lopulta myös epäuskoa.

– Yksi kaveri epäili rokotetta paljon ja etsi netistä kaikenlaisia tarinoita, jotka eivät todennäköisesti pitäneet paikkansa. Yhden mukaan jonkun sisäelimet olivat mädäntyneet rokotteen vuoksi, Kirttimäki naurahtaa.

Kohti normaalia arkea

Kantansa pitänyt 22-vuotias Niilo Pakkanen ymmärtää rokotteen yhteiskunnallisen hyödyn. Rajoitteet otetaan vakavasti yhteisen terveyden ylläpitämiseksi.

– Ei saa olla itsekäs vaan pitää ajatella myös muiden terveyttä. Pitää ajatella itseä pidemmälle, Pakkanen toteaa.

Koronapakun yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että nuoret pääsisivät elämään normaalia, sosiaalista elämää mahdollisimman pian. Onnistuneen rokotuspäivän rohkaisemana pop up -koronapaku lähtee liikenteeseen seuraavaksi huomenna torstaina. Koronapaku pysähtyy Kaarinan ydinkeskustassa sekä Piikkiön keskustassa ja Littoisissa.

Mukaan tarvitaan Kela-kortti, henkilöllisyystodistus tai ajokortti. Toistaiseksi koronapakussa ei anneta kakkosrokotteita. Rokotteen saavat vain kaarinalaiset.

Koronapakun lisäksi koronarokotukset jatkuvat Kaarinan kirkolla. Kirkolla seuraava pop up -rokotuspäivä, johon voi tulla ilman ajanvarausta, on tänään keskiviikkona kello 9–17. Myös ensi keskiviikkona kirkolla on pop up -rokotuspäivä samaan kellonaikaan.

Koronapaku paikalla torstaina 22.7.

  • Kello 9–11 Kaarinan keskustassa Kaarina-talon edessä
  • Kello 12–14 Piikkiön K-Supermarketin parkkipaikalla
  • Kello 14.30–16.30 Littoisissa Kotimäen koulun parkkipaikallaTeksti ja kuvat: Ada Potinkara