Rippikello soi, kun oli seuraavan ripittäytyjän vuoro – Kuusiston kirkossa on oppaat paikalla lähes joka päivä

0
Saarnastuoli on Kuusiston kirkon vanhin osa, tietävät kirkossa oppaina toimivat Erika Tölkkö ja Tomas Tamminen. Oikealla näkyvä rippikello on myös Kuusiston kirkon harvinaisuus.

Tänä kesänä on hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan Kuusiston kirkkoon, sillä kirkko aloitti toimintansa tiekirkkona juhannuksen jälkeisellä viikolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kirkko on avoinna kello 11–16 kaikkina muina päivinä paitsi lauantaisin elokuun puoliväliin saakka. Aukioloaikoina paikalla on aina myös opas.

Uusina oppaina Kuusiston kirkossa aloittivat Erika Tölkkö sekä Tomas Tamminen.

– Ensimmäisen aukioloviikon olimme paikalla molemmat, sen jälkeen minä olen kolme viikkoa ja Tomas taas kolme viikkoa, Tölkkö kertoo.

Oppaat kertovat halukkaille kirkon historiasta sekä sen esineistöstä ja heiltä saa myös kysyä lisätietoa kirkosta.

– Osa haluaa, että opastamme, ja toiset haluavat kiertää täällä omin päin, mutta meiltä saa kyllä lisäksi sitten kysellä, oppaat kertovat.

Molemmat päätyivät kesätöihin äitiensä bongattua hakuilmoituksen sanomalehdestä.

– Opiskelen historiaa Tampereen yliopistossa ja äitini asuu Kaarinassa, niin tämä sopi minulle kesätyöksi, Tamminen kertoo.

Tölkkö puolestaan on piikkiöläinen sekä aina ollut kiinnostunut vanhoista rakennuksista ja historiasta, joten oppaana toimiminen sujuu luontevasti.

Kirkkobongareita

Oppaat kertovat, että kävijöitä kirkossa on ollut päivästä riippuen vaihtelevasti. Toistaiseksi ei ole vielä ollut yhtään päivää, jolloin kävijöitä ei olisi ollut ollenkaan.

– Välillä voi olla päivässä 30 ihmistä, välillä neljä. Ehkä keskiarvoisesti noin 17 kävijää päivässä, Tölkkö kertoo.

He kertovat, että jonkin verran paikan päällä on käynyt paikallisiakin, mutta paljon myös ihmisiä esimerkiksi Helsingistä. Moni piispanlinnanraunioille menijä poikkeaa kirkossa matkallaan ja osa taas on jatkamassa esimerkiksi Saariston rengastielle.

Jonkin verran kirkossa on käynyt kirkkobongareita, jotka eivät ole aiemmin päässyt vierailemaan Kuusiston kirkossa.

– On ollut ihan aloittelijoita ja sitten sellaisia, jotka ovat kiertäneet esimerkiksi 400:ssa kirkossa, Tölkkö sanoo.

– Heiltä on ollut myös kiinnostavaa kuulla asioita kirkoista ja on itsekin saanut oppia uusia asioita, Tamminen toteaa.

Tiesitkö tämän Kuusiston kirkosta?

  • Alkuperäinen, nyt jo purettu kirkko on valmistunut vuonna 1653. Nykyinen kirkko on rakennettu puretun tilalle vuonna 1792.
  • Kirkon vanhin osa on saarnastuoli, joka on siirretty uuteen kirkkoon alkuperäisestä kirkosta.
  • Kirkossa sijaitsee harvinainen rippikello, joka on vuodelta 1825. Aikoinaan ennen ehtoollista käytiin ripittäytymässä papille. Rippikelloa on soitettu aina, kun seuraavan ripittäytyjän vuoro tuli.
  • Erityistä Kuusiston kirkossa on myös kangastapetti, joka kuvaa korinttilaisia pylväitä. Todennäköisesti 1700-luvun lopulta peräisin oleva tapetti löydettiin entisöinnin yhteydessä 50 vuotta sitten.