Salainen ranta – Helle houkuttelee Kaarinan rannoille paljon kävijöitä, mutta saako Kuuslahden rannalle mennä?

0
Ellen ja Allan Helström sekä Elli Winter nauttivat lämpimästä kesäpäivästä.

Mutkitteleva kylätie vie Kuuslahden rannan parkkipaikalle Kuusistossa. Kyltti osoittaa polulle, joka on lähes kasvanut umpeen. Kävellessä polkua pitkin saa varoa nokkosia. Polun päässä odottaa pieni ja soma Kuuslahden ranta.

Kuuslahden rannalla ovat kesäpäivää viettämässä työkaverit Idun Helström ja Aino Winter lastensa  kanssa. He ovat tulleet rauhalliselle rannalle, joka on lapsiystävällisesti matala.

Winter keksii myös  parannettavaa: rannalle on aika pitkä ajomatka, eikä täällä ole vessoja ja pukukopeista puuttuu ovet. Helström lisää, että viime kerralla täällä oli myös todella paljon hanhia.

Hän kertoo, että he käyvät lasten kanssa myös Hovirinnan rannalla.

– Siellä on kiva käydä aamupäivisin. Silloin on rauhallisempaa ja lasten kanssa on helpompi olla rannalla, Helström lisää.

Kaupunki omistaa mutta ei huolehdi– Kaarinan kaupunki omistaa Kuuslahden rannan, mutta se ei kuulu kaupungin virallisiin rantoihin. Sitä saa kuitenkin vapaasti käyttää,  Tiina Ranki Kaarinan viheraluemestari kertoo.

Ennätyshelteinen kesä on lämmittänyt Kaarinan rantojen vedet ja niistä kannattaa nauttia. Pitkä kuuma kesä ja kotiseuturannat ovat mukava yhdistelmä.

Kaarinan uimarannoilta Hovirinnasta ja Harvaluodosta löytyy oheistarjontaa. Esimerkiksi Hovirinnan rannan kahvilasta Nemosta voi vuokrata sup-lautoja ja fat-bike-pyöriä.

Voivalan ja Raadelman rannat ovat pieniä, eikä niiden yhteydessä ole palveluita. Järvimaisemasta pääsee nauttimaan Liittoistenjärven rannalla.

Helteet heikentävät uimaveden laatuaKaarinan kaupungin sivulta löytyy harvakseltaan päivitettävää tietoa uimaveden laadusta. Uimavesitutkimuksissa selvitetään muun muassa, onko vedessä sinilevää. Myös veden lämpötila tulee esiin raportissa.

Hellepäivät lisäävät rantojen kävijämääriä ja uimaveden laatu on puhuttanut kaarinalaisia. Poikkeuksellinen hellekesä on tuonut mukanaan uuden merivedessä ilmenevän vibriobakteerin, jonka aiheuttamia verenmyrkytyksiä on todettu Tyksissä.

Piikkiössä 28.6. havaitun jätevesivuodon jälkeen Kaarinassa on otettu vesinäytteet Paatkankareentien, Kuusiston linnanraunioiden ja Krapilantien rannoilta. Näillä rannoilla veden laatu on täyttänyt vaatimukset ja on uimakelpoista. Muilta Kaarinan rannoilta ei ole otettu näytteitä tapahtuneen jälkeen.

Veden laatu voi muuttua hellejakson jatkuessa. Tiina Ranki huomauttaa, että kävijän kannattaa itse havainnoida  levätilannetta. Sinilevä näyttäytyy vihertävänä tai turkoosina puuromaisena aineena veden pinnalla. Jos epäilee uineensa vedessä, jossa on ollut sinilevää, täytyy uinnin jälkeen peseytyä hyvin.

Maalaisjärkeä ei tule unohtaaRanki muistuttaa rannalla kävijöitä käyttämään maalaisjärkeä ja noudattamaan varovaisuutta. 

– Hovirinnan rannalta on erittäin vaarallista lähteä uimaan vastarannalle Kuusistoon. Matka näyttää paljon lyhyemmältä kuin mitä se todellisuudessa on. Vedessä on koviakin virtauksia ja veneilijöiden voi olla vaikeaa havaita uimaria vedestä, hän toteaa.

– Veden korkeuden vaihtelun takia laiturilta ei ole turvallista hyppiä. Veden korkeus vaihtelee Hovirinnan laiturilla kahdesta metristä vain metriin ja 20 senttiin. Lisäksi veteen on voitu heittää jotain yön aikana.

Hovirinnan rannalla on heinäkuussa uimavalvojat joka päivä yhdestätoista kuuteen. Uimataidottomat lapset tarvitsevat kuitenkin aina rannalle mukaan huoltajan. Heitä ei saa  jättää uimavalvojan vastuulle.

Lisäksi Ranki muistuttaa, ettei uimarannoilla saa roskata. Kaikilta kunnan rannoilta löytyy roska-astioita, jotka tyhjennetään säännöllisesti. Rannalla  olevat roskat ovat huonoksi luonnolle ja houkuttelevat puoleensa lintuja, joista on taas haittaa rannalla kävijöille. Siisti ranta on myös hellekesänä houkutteleva kaikille käyttäjille.

Teksti ja kuvat: Laura Peltonen