Säteen odotettu aurinko

0
Matilda Pohjolan mielestä työssä on parasta se, että saa käyttää luovuutta ja ilmaista itseään. Maski otettiin pois vain kuvaa varten.

Iloinen, positiivisuutta huokuva 17-vuotias tyttö istuu rennosti pöydän toisella puolella. Hän on perhehoitokylän kesätyöntekijä Matilda Pohjola, joka tuntuu hurmanneen koko kylän väen. Kaarina-lehti sai vinkin ja lähti katsomaan, millainen aurinko Säteessä on.

– Haastattelussa kaikki hakijat olivat hyviä, mutta Matildassa oli sitä jotain. Hän vain erottui joukosta olemuksellaan, perhehoitaja Tarja Riitamo kuvailee.

Kolmen viikon aikana Pohjola on ehtinyt järjestää kaikenlaista tekemistä kylän asukkaille. Jokainen aktiviteetti sisältää pienen palan häntä itseään.

– Saan itse suunnitella aktiviteetit. Tuolijoogaan sain inspiraatiota YouTuben videoista ja kokosin niistä oman kokonaisuuteni ohjattavaksi, Pohjola kertoo.

Tähän mennessä hän on järjestänyt muun muassa askartelukerhon ja hemmottelupäivän. Pohjola hymyilee muistellessaan mukavia hetkiä asukkaiden kanssa. Arkipäiväisempiä tekemisiä ovat olleet bingot, lenkit ja rennot jutusteluhetket.

Asukkaat jäävät kaipaamaan

Kaikista kehuista huolimatta Pohjola ei koe olevansa mitenkään erityinen.

– Koen sopivani tänne hyvin, mutta erityisyys tulee paikasta ja ihmisistä. Asukkaat ovat tulleet läheisiksi hyvin lyhyessä ajassa. Täällä tuntuu ihan kodilta, hän hymyilee.

Yhden asukkaan kanssa Pohjola jakaa saman kiinnostuksen kohteen, maalauksen. Hänen kanssaan yksi parhaista muistoista on ollut se, kun omia teoksia on vuoroin esitelty.

Nuori työntekijä päädyttiin ottamaan, kun Riitamo ehdotti asiaa palvelujohtaja Seija Sjöblomille. Säteen asukkaat kokivat nuoren työntekijän läsnäolon virkistävänä vaihteluna.

– Tuolijooga oli erityisen mukavaa, kun liike oli erilaista. Matilda on liikuttanut niin paljon, että muutama kilo on lähtenyt! Säteen asukas nauraa.

Kaikki yhtyvät nauruun, joka lopulta hiljenee haikeudeksi. Asukas toteaa hiljaa, että olisi mukavaa, jos Matilda pääsisi käymään vielä kesätyön loputtuakin.

Luovuus valttina

Kesätöihin Säteelle Pohjola päätyi äitinsä rohkaisemana. Työssä hän rakastaa eniten tehtävien monipuolisuutta sekä sitä, että saa vapaasti olla luova. Hän tahtoo toteuttaa omia ideoitaan ja pyrkii tulevaisuudessa sisustusarkkitehdiksi Turun Normaalikoulussa opiskelun jälkeen.

Työpuolen lisäksi kylän asukkaihin tutustuminen on ollut parasta.

– Ihmisten pitäisi tietää, että tämä paikka on olemassa! Täällä olen saanut niin mukavia hetkiä, että haluan jakaa ne muiden kanssa, Pohjola huokaa.

Asukkaiden nimiä ei kerrota artikkelissa salassapitosopimuksen vuoksi.

Teksti ja kuva: Ada Potinkara