THL: Riskiryhmien ei kannata uida näillä helteillä Itämeren rannikkovesissä

0
THL kehottaa välttämään uimista merivesissä, kuten Kuusistonsalmessa. Sen sijaan sisävesissä, kuten Littoistenjärvellä, bakteeria ei esiinny.

Henkilöiden, joilla on alentunut vastustuskyky, ei kannata mennä uimaan Itämeren rannikkovesiin niin kauan kuin helteet jatkuvat, ohjeistaa Kaarinan terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkäranta Liedon ympäristöterveyspalveluista.

Syypäänä on Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerit, jotka lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä. Turussa on ensimmäiset tapaukset raportoitu, ja vibriotartuntojen riski on kohonnut kaikkialla rannikolla.

THL tiedottaa, että vibrio-sukuiset bakteerit aiheuttavat ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmissa tapauksissa bakteeria on päätynyt vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Vibrio-infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Heidän tulisi tällä hetkellä välttää Itämeressä uimista, etenkin jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat ovat korkeita. Kohonnut vibriotartuntojen riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurin Suomenlahdella ja Turun saaristossa sekä Oulun ja Vaasan edustoilla.

Viimeksi Vibrio-sukuiset bakteerit aiheuttivat ongelmia hellekesinä 2014 ja 2018.