Ura Basketin liigayhtiö ajetaan selvitystilaan – Emoseura joutuu korjaamaan pitkään mainehaittaa

0
Timo Virkkula on ollut Ura Basket ry:n toiminnanjohtaja viime vuoden elokuusta saakka.

Ura Basket ry aikoo asettaa edustusjoukkueensa liigayhtiön VS Basket Oy:n selvitystilaan.

– Parhaillaan teen kartoitusta Oy:n tämänhetkisestä taloustilanteesta. Seuran hallituksen kanssa asian edistämiselle on annettu jo päätös, kertoo puheenjohtaja Tuukka Kavisto.

Näillä näkymin edessä on liigayhtiön konkurssi. Yhtiöllä on velkaa mutta ei varallisuutta, joten käytännössä liigayhtiön velkojat jäävät ilman saataviaan, näiden joukossa myös emoseura.

Useita velkoja

Liigayhtiön lopullinen taloustilanne ei ole vielä selvillä. Viimeisin julkisesti saatavilla oleva tilinpäätös vuodelta 2019 näyttää miinusta 239 000 euron verran. Sittemmin tilanteen kerrotaan parantuneen, mutta velkaa on yhä.

VS Basket Oy:n nimi esimerkiksi löytyy protestilistalta, jossa julkaistaan niiden yritysten, yhdistysten ja henkilöiden nimet, jotka ovat jättäneet laskunsa maksamatta. Viimeisen merkintä on kesäkuun puolestavälistä, jolloin liigayhtiö sai 11 000 euron velkomustuomion Top Pick Oy:lle. Aiemmin keväältä löytyy tuhansien eurojen maksamattomia velkoja Mehiläiselle, Visma Financial Oy:lle, Turun kaupungille ja Lease Deal Oy:lle.

Maaliskuussa liigayhtiö oli emoseuralle velkaa 40 000 euroa.

Konkurssin myötä luxemburgilainen sijoittaja Pierre Ernst menettää sijoituksensa. Liigayhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Granströmin mukaan Ernst sijoitti Ura Basketiin viime vuonna 85 000 euroa. Lisää olisi tarvittu sadantuhannen euron verran.

Ura Basketin toiminnanjohtaja Timo Virkkulan mukaan Ernstillä ei ole ollut roolia emoseurassa. Arvelun mukaan hänen kytköksensä Ura Basketiin katkeaa samalla, kun edustusjoukkueen taustayhtiö lakkaa olemasta.

Ernstilla on 46% VS Basket Oy:n osakkeista, emoseuralla 49% eli enemmistö.

Kolme vuotta Korisliigassa

Ura Basketin kolmivuotinen Korisliiga-taival päättyi kesäkuun alussa, kun seura ei taloussyistä hakenut sarjalisenssiä ensi kaudelle miesten Korisliigaan.

– Päättynyt kausi oli jo pelkästään koronankin takia taloudellisesti haastava, joten seuran hallitus vaati aiempaa tiukempaa suunnitelmaa uuden liigakauden rahoitukseen sekä vanhoihin saataviin. Taustahenkilöt tekivät sen, mitä pystyivät, mutta valitettavasti rahaa ei vain ollut riittävästi kasassa, Tuukka Kavisto taustoittaa.

– Totta kai kilpaseura haluaa pelata mahdollisimman korkealla tasolla, eikä ollut helppoa sanoa, että eipäs mennä Korisliigaan, Timo Virkkula sanoittaa.

– Toisaalta kun taloudellisia ehtoja ei pystytty täyttämään, seuralle oli lopulta helppo päätös tehdä lopullinen ratkaisu. Myöhemmin katsotaan, miten ja miksi mentiin vikaan ja mitä hyvää näissä kokemuksissa oli. Joka tapauksessa olemme yhä Turun seudun suurin koripalloseura ja edelleen kova seura, vaikka liigatoiminta kaatuikin.

Virkkula toteaa, että mainehaitan korjaamiseen menee todennäköisesti aikaa. Vaikka emoseuran talous on ollut kunnossa, talousvaikeuksissa ryvettynyt liigayhtiö on edustanut Ura Basketia.

Tulevalla kaudella ei palkkapelaajia

Korona-aikana uusia harrastajia on tullut lajin pariin erittäin vähän. Toiveissa on, että ensi kaudella epidemia olisi selätetty riittävästi niin, että toiminta voisi palata normaaliin ja nuoriso uskaltaisi kokeilla uutta harrastusta.

– Seura elää nyt murrosvaihetta. Palloiluhalli valmistuu pian Valkeavuoreen, samoin uusien koulujen liikuntahallit. Seuran tilanne näyttää tulevaisuudessa valoisalta. Kyllähän tässä on mahdollisuuksia uuden sivun kääntämiseen, Timo Virkkula pohtii.

Kilpatoiminnan kärkenä toimii ensi kaudella I-divisioona B-sarjassa pelaava miesten joukkue. Toisin kuin Korisliigassa, tässä sarjassa pelaajille ei yleensä makseta palkkaa.

– Toisenlaisessa taloustilanteessa meillä saattaisi olla mukana muutama palkkapelaaja. Tulevalla kaudella palkkapelaajia ei kuitenkaan ole. Lähdemme liikkeelle pelaajilla, joiden ammatti ei ole koripallo, Virkkula sanoo.