Vuokraisitko pihamökkiä matkaajille? Pandemia on tuonut kotimaan matkailijat Kaarinan Airbnb-asuntoihin

0
Pasi Säteri suosittelee muillekin Kaarinalaisille Airbnb-vuokranantajaksi ryhtymistä.

Kaarinassa voi vuokrata maailmalla suosittuja Airbnb-asuntoja. Vaihtoehtoja löytyy mökeistä piharakennuksiin ja kerrostaloasunnoista omakotitaloihin. Esimerkiksi heinäkuussa Kaarinassa oli varattavissa kohteita Littoisista, Piispanristiltä ja Kuusistosta.

Airbnb on nettisivu, jonka kautta tavalliset ihmiset voivat vuokrata lyhyiksi ajoiksi esimerkiksi asuntoaan tai mökkiään matkustajille.

Heinäkuussa Littoisista ja Piispanristilta vuokrattavat asunnot olivat pieniä, ja niiden hinnat vaihtelivat yöltä 25 eurosta 55 euroon. Kuusistosta taas löytyi vuokrattavaksi kokonainen mökki, jonka hinta oli huomattavasti korkeampi, 250 euroa yhdeltä yöltä.

Yksi näistä Kaarinan kohteista on Littoisissa sijaitseva vierasmaja, jota Pasi Säteri vuokraa omakotitalonsa pihasta. Säterin oli tarkoitus vuokrata piharakennustaan jo vuosi sitten, mutta koronan takia hän epäröi. Tänä keväänä hän päätti aloittaa Airbnb-vuokraamisen.

Asiakkaita on riittänyt hyvin koronasta huolimatta. Pandemia on lisännyt kotimaan matkailua, ja monet etsivät majapaikkaa Kaarinasta.

– Varauksia tulee yleensä kaksi viikossa. Arkena ja viikonloppuna majoittuvat eri ihmiset, Säteri kertoo.

Nopea reagointi tärkeää

Koronan vuoksi kaikki Pasi Säterin vieraat ovat olleet suomalaisia, mutta osa vieraista on ollut ulkomaalaistaustaisia. Säterin majaan on majoittunut muun muassa intialainen, saksalainen ja jyväskyläläinen matkustaja. Myös pääkaupunkiseudulta on matkustettu kaarinalaiseen airbnb-kohteeseen.

Monet vieraista ovat olleet työmatkalaisia.

Airbnb-isännän tulee reagoida nopeasti nettisivuilta lähetettäviin varausviesteihin tai kysymyksiin, jottei varauksia tai peruutuksia jää huomaamatta.

Ennen Airbnb-isännöinnin aloittamista Säteri pohti, tuleeko pihalla asuvista vuokralaisista häiriötä. Hänellä on kuitenkin ollut vieraista vain hyviä kokemuksia.

Koska pihamökki on pieni, sitä käytetään oikeastaan vain nukkumiseen ja vieraat viettävät päivänsä muualla.

Risut ja ruusut jäävät näkyville

Visiitin jälkeen airbnb-vieras antaa palautetta majoittajalle ja majoittaja puolestaan antaa arvion vieraasta järjestelmään. Palautetta annetaan, jotta epäasiallisesti käyttäytyviltä henkilöiltä voidaan estää palvelun käyttö.

Säteri kertoo saaneensa vierailta paljon hyvää palautetta. Hänen ei ole myöskään itse tarvinnut antaa vieraistaan huonoja arvioita, vaan kaikki ovat käyttäytyneet hyvin. Uudet asiakkaat saavat palautteen kautta tietoa edellisten asiakkaiden kokemuksesta, koska palaute on julkista.

Vahingoilta ei voi aina välttyä

Yleisiä huolenaiheita majoittajilla on, että asiakkaat eivät noudata sääntöjä tai rikkovat jotain. Bileiden järjestäminen on tämän vuoksi kiellettyä Airbnb:n kohteissa. Tästä huolimatta vahingoilta ei voi aina välttyä.

Airbnb:llä on majoitustakuu, jonka tarkoituksena on suojella majoittajan omaisuutta. Korvausvastuu on ensisijaisesti vieraalla, mutta jos vieras ei suostu tai kykene maksamaan aiheuttamaansa vahinkoa, airbnb-majoittajia suojaa omaisuusvahinkovakuutus.

Airbnb-majoittamisen voi aloittaa henkilö, jolla on käyttämättömiä asuintiloja. Majoittajan pitää myös vastailla aktiivisesti viesteihin ja huolehtia tilojen puhtaudesta. Tämä toimeliaisuus palkitaan vuokraamisesta saatavilla lisätienesteillä, mutta vuokratulot täytyy muistaa ilmoittaa verottajalle.

Mikä Airbnb?

  • Netissä toimiva alusta, jonka kautta tavalliset ihmiset voivat vuokrata lyhyiksi ajoiksi esimerkiksi asuntoaan tai mökkiään matkustajille.
  • Airbnb veloittaa majoittajalta palvelumaksun.
  • Airbnb-yritys on perustettu vuonna 2008 Yhdysvalloissa.
  • Vuonna 2020 Airbnb-sivustolla oli 5,6 miljoonaa kohdetta maailmanlaajuisesti. Nämä kohteet olivat 100 000 eri kaupungista ja 220 eri maasta.
  • Suomessa on tällä hetkellä vapaana varattavissa noin 300 airbnb-kohdetta.

Teksti ja kuvat Laura Peltonen.