Avaruuspuiston taidenäyttelyssä pohditaan, onko hyvä tulevaisuus pelkkää utopiaa

0
Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian opiskelija Rafael Heikkilä rakensi torstaina näyttelytiloihin sammalhuonetta. - Alkuperäisenä ajatuksenani oli rakentaa sammaliglu. Koronatilanne kuitenkin muutti teoksen luonnetta, enkä voinut rakentaa suljettua tilaa, Heikkilä kertoo.

Avaruuspuisto Väisälän tiloissa avautui viime perjantaina kaikille avoin taidenäyttely, joka on toteutettu Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sekä satojen toisen asteen opiskelijoiden kesken.

Projektikoordinaattori Sari Torvisen mukaan näyttely päättää vuonna 2019 käynnistyneen Utopiaako?-suurhankkeen, joka oli Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston rahoittama.

Hanke laitettiin käyntiin Nuorisobarometrin tuloksen myötä. Sen mukaan nuoret näkevät tulevaisuuden huomattavasti aiempaa synkempänä.

– Teoksia tehdessään nuoret ovat pohtineet, onko hyvä tulevaisuus pelkkää utopiaa vai voiko sellaisen vielä rakentaa, Torvinen avaa.

Osana hanketta Turun yliopiston ja Taideakatemian opiskelijat ohjasivat monialaisia työpajoja toiseen asteen opiskelijoille. Mukana työpajoissa on ollut esimerkiksi Paimion lukion oppilaita.

Alun perin työpajat oli tarkoitus järjestää Avaruuspuisto Väisälän tiloissa Tuorlassa, mutta koronatilanteen takia ne jouduttiin järjestämään etäyhteyksillä. Koronan takia myös Avaruuspuisto Väisälään suunniteltu hankkeen päätöstapahtuma jouduttiin perumaan.

Yleisöllä on kuitenkin mahdollisuus tutustua maksuttomaan näyttelyyn perjantaihin 20.8. saakka. Päärakennuksen lisäksi taideteoksia löytyy planetaariosta, kalliotunnelista, tähtitornista ja lammelta.

Torvinen suosittelee näyttelyyn tutustumista esimerkiksi opettajille, joita kiinnostaa nuorten ajatukset tulevaisuudesta. Yhtä lailla näyttely sopii vierailukohteeksi perheille, sillä näyttelytiloihin on ripoteltu lapsille sopivia tehtäviä. Esimerkiksi alakerran näyttelytiloissa on Äiti Maa, jonka pukemiseen näyttelyvieraat voivat osallistua.

Utopiaako?-näyttely on Avaruuspuisto Väisälässä perjantaihin 20.8. asti. Näyttely on avoinna joka päivä kello 12–18. Vapaa pääsy.