Häh: Kaarina kasvaa hallitsemattomasti – Onko käännettä tulossa?

0
Outi Suomela oli maanantaina palauttamassa kirjoja Kaarina-talossa 7-vuotiaan Joonaksen ja 5-vuotiaan Jimin kanssa.

Kaarinaan muuttaa tällä hetkellä uusia asukkaita suuria määriä: vuoden 2021 ensimmäisen viiden kuukauden aikana Kaarinan väkiluku kasvoi 2,4%.

Hallittuna väestönkasvuna, johon palvelut ehtivät sopeutua, pidetään yleisesti yhtä prosenttia vuodessa. Mikäli tahti jatkuu loppuvuoden yhtä kovana, vuoden lopussa väkimäärä on kasvanut jo kolme prosenttia.

Myös viime vuonna Kaarina kasvoi nopeasti, 2,1%. Sitä ennen väestönkasvu oli pysynyt pitkään yhden prosentin lukemissa.

Kaarinan talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen, miksi väestönkasvu on tällä hetkellä Kaarinassa näin nopeaa?

– Kyse ei ole ollut niinkään kaupungin omista tämän hetken toimista. Kaavoituksella on luotu vuosien mittaan hyvä tonttitarjonta, ja meneillään on kiihkeän rakentamisen ajanjakso. Yksityiset rakennusyhtiöt ovat rakentaneet Kaarinaan paljon kerros- ja rivitaloja. Nyt moni niistä on valmistunut, ja asuntoja on tarjolla paljon.

Lisäksi Turussa ja Salossa on väestökatoa, ja vaikuttaa siltä, että asukkaat etsiytyvät Kaarinaan.

Onko kyseessä vain lyhytaikainen buumi, joka todennäköisesti pian loppuu?

– Ei välttämättä. Olin itse olettanut, että käännös rakentamisen määrässä olisi jo tullut, mutta näin ei ole käynyt. Myöskään ennusteiden mukaan käännettä ei ole lähiaikoina tulossa.

Kun väestö kasvaa hallitsemattoman nopeasti, esimerkiksi päiväkodit, koulut ja terveyskeskus ruuhkautuvat pahasti. Onko kaupungissa ryhdytty ennakoimaan tätä?

– Meillä on työstetty selvitystä, jossa ennakoidaan tulevaisuuden väestönmuutosta ja sitä, miten paljon palveluita jatkossa tarvitaan. Se valmistuu todennäköisesti tänä syksynä.